Om två veckor tar Pernilla Wahlgren över ”Allsång på Skansen”. Då har hon redan synts i ”Masked singer, ”Wahlgrens värld”, ”Villa Wahlgren” och i sina barns tv-program. Och det bara under våren.
Om två veckor tar Pernilla Wahlgren över ”Allsång på Skansen”. Då har hon redan synts i ”Masked singer, ”Wahlgrens värld”, ”Villa Wahlgren” och i sina barns tv-program. Och det bara under våren. Bild: Morgan Norman

Jan Andersson: Välkommen till Wahlgrens sköna nya värld

De är charmiga men ihärdiga och invasiva. För till skillnad från familjen Ahlgrens bilar finns det inget sätt att stoppa familjen Wahlgrens tv-program. Nu tar de över ”Allsång på Skansen” också, konstaterar GP:s tv-krönikör Jan Andersson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Alla goda ting är tre. De vise männen, bockarna Bruse, hattens kanter. Och såklart Modern, Sonen och Den heliga Dottern – Pernilla, Benjamin och Bianca – den svenska televisionens treenighet. Välkända firmatecknare i aktiebolaget Wahlgren & Barn.

Vi återkommer till dem. För hur många kända människor finns det egentligen i Sverige? Artister som lagar bearnaisesås på Youtube, politiker som pratar om sin fluorsköljning på mellanstadiet med Anna Hedenmo i ”Min sanning”, skådisar som får sjunga Andrew Lloyd Webber om de klär ut sig till en myrkotte i TV4. Hur många sådana personer finns det?

Ah, tänker du, en kuggfråga! Den lömske fan. Detta är en tankefälla av typen ”hur långt är ett snöre”. Men icke! Det finns ett svar. Och svaret är tre tusen.

ANNONS

Så många svenskar snurrar runt i offentligheten och har som minsta gemensamma nämnare att ”synas i tv”. Detta är deras primära uppgift. Deras roll i livet. Utan deras insatser hade ”Fångarna på fortet” fått läggas ner medan Gunde Svan ännu snorade runt i skidspåret. Vi hade missat Janne Josefssons ystra dance off mot Nanne Grönvall i ”Secret song Sverige” och Lasse Kronérs ”Doobidoo” hade såklart aldrig fått se dagens ljus.

Familjen Wahlgren är lika central för den svenska tv-branschen som huset Medici var för den italienska renässansen.

Det bedömdes i alla fall finnas tre tusen kändisar när jag gick på Journalisthögskolan. Detta var dock kring tiden för internets födelse – år 0 för alla influencers därute – och ett rimligt antagande vore att dessa tre tusen nu borde ha fördubblats. Så är det inte. Denna runda, jämna siffra om tre tusen kändisar har tömts på sina nollor (nåja) och blivit till tre. Alltså tre personer: Pernilla Wahlgren och hennes barn Bianca och Benjamin Ingrosso.

För om Stenbecks ursäktar så har ingen dynasti någonsin dominerat vårt tv-utbud på samma sätt. Familjen Wahlgren är lika central för den svenska tv-branschen som huset Medici var för den italienska renässansen. Utan jämförelser i övrigt.

Under våren har familjen trängts med varandra i tablån. På torsdagar har Benjamin Ingrosso lett ”Benjamin’s”, TV4:s minst populära underhållningsprogram. På fredagar har mamma Pernilla gissat kändisar i samma kanals mest populära program ”Masked singer”. På söndagar har sedan Bianca Ingrosso fått knyta ihop säcken med sin egen pratshow på Kanal 5.

ANNONS

Givetvis har Pernilla Wahlgren gästat sina barns program i olika omgångar för att prata upp aktuella projekt, skapa ”skön stämning” eller bara för att hon kan. Faktum är att antropocen redan är över och att vi lever i en ny geologisk tidsålder – Wahlgrens värld. En enkel googling ger vid handen att jag inte överdriver.

Om två veckor tar Pernilla Wahlgren över som ny programledare för ”Allsång på Skansen” i SVT. Och ni kan utgå från att hon bjuder in sina snygga, duktiga och charmiga barn.

Det som började lite blåögt med barnprogrammet ”Nicke och Nilla” för drygt 20 år sedan (då med syskonen Niclas och Pernilla Wahlgren) har ynglat av sig i en dåraktig rad av tv-program. Bland annat ”Bianca”, ”Imperiet Bianca”, ”Biancas 25-årsfest”, ”Benjamin’s”, ”Benjamin Ingrosso: En gång i tiden”, ”Villa Wahlgren”, ”Masked singer”, ”Pernillas matresa”, ”Pernilla Wahlgren – kort, glad och tacksam” och såklart 13 säsonger med ”Wahlgrens värld”. And still counting.

Se där en avsmakningsmeny som borde mätta de flesta kulturentusiaster. Men nu är det snart semester och det innebär väl ett par veckor utan någon Wahlgren i rutan?

Nej då. Om två veckor tar Pernilla Wahlgren över som ny programledare för ”Allsång på Skansen” i SVT. Och ni kan utgå från att hon bjuder in sina snygga, duktiga och charmiga barn. För detta är ju Wahlgrens värld. Vi andra bara tittar på den.

ANNONS

Fler texter av GP Kulturs Jan Andersson:

LÄS MER:Göteborgs forntida labyrint – bortglömd och vanskött

LÄS MER:Här är artisterna som besöker ”Allsång på Skansen”

LÄS MER:Stockholm vill ha Eurovision – så kontrar Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS