Lasse Kronér kommenterar de hårda orden om Ulf Kristersson.
Lasse Kronér kommenterar de hårda orden om Ulf Kristersson. Bild: Bo Håkansson

Lasse Kronér om hårda orden mot Ulf Kristersson: ”Lite grovt”

I en uppmärksammad intervju med ETC uttrycker Lasse Kronér i starka ordalag sitt hat för Ulf Kristersson. I efterhand tycker han att det lät väl grovt, säger han till GP.

ANNONS
|

– Om man säger sånt här blir folk helt rabiata eller överlyckliga idag. Men jag har inte gjort detta till partipolitik, jag hade lika gärna kunna säga det här om Nooshi Dadgostar eller Jimmie Åkesson.

I intervjun med ETC kommer Lasse Kronér för ovanlighetens skull in på politik. Han uttrycker en saknad efter ”den gamla tidens politiska ledare” och nämner Olof Palme, i jämförelse tycker han att svenska politiker i dag är av sämre sort. Om statsministern säger Kronér att det är ”den värsta människan han överhuvud taget vet” och att Kristersson ”förtjänar att hamna i helvetet”.

Kronér syftade då på att Ulf Kristersson ingivit förintelseöverlevaren Hédi Fried ett löfte 2018 om att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna, som han senare bröt.

ANNONS

”Man är lite grov i språket”

Till GP säger Lars Kronér att det kom ut lite väl hårt.

– Påhoppet på honom är lite grovt, jag menade det inte så riktigt som jag sa det. Det är mitt språk, jag är ju från Göteborg och det var mer en Göteborgssägning. Man är lite för grov i språket. Helvetet behöver man ju inte sätta honom i, säger Kronér.

Lasse Kronér säger att han är trött på lögner i politiken generellt, och att Ulf Kristerssons lögn varit det grövsta.

– Det finns en massa efterhandskonstruktioner där, att det var Alliansen som var inblandad och si och så. Fortfarande så tycker jag att det är en lögn, och den tycker jag var så grov. Att han tog i hand med en 90-årig kvinna som suttit i koncentrationsläger som har en tatuering på armen. Jag tycker att det är ett övertramp.

När Ulf Kristersson medverkade i Lördagsintervjun i P1 2019 förnekade han att han skulle ha sagt att han aldrig skulle prata med Sverigedemokraterna. ”Däremot var jag entydig med vårt gemensamma besked före valet – att de fyra allianspartierna sökte gemensamt regeringsansvar utan samarbete med Sverigedemokraterna”, sade Kristersson i intervjun.

Trött på lögner

Lasse Kronér har inget personligt emot statsministern, säger han till GP, utan att det handlar om lögnen.

ANNONS

– I tolv intervjuer jag har hittat med Ulf Kristersson har han sagt att ”vi ska inte samarbeta med Sverigedemokraterna”. Att de sen gör det, det är inte det jag är ute efter. Vill de samarbeta får de göra det, men det är lögnen som jag är ute efter, säger han.

Nu får det räcka med politik för Kronér.

– Nu har jag gjort min politiska karriär och drar mig tillbaka, säger han och skrattar.

GP har sökt Ulf Kristersson via hans presstalesperson, som inte har återkopplat.

Läs mer på GP kultur:

LÄS MER:Hockeygala i Scandinavium – se bilderna från röda mattan

LÄS MER:Så firar kändisarna valborg

LÄS MER:Kronér inför allsången: Lite ont i magen

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS