Låten från Patti Smiths album ”Easter” saknas på Spotify

Patti Smits ”Easter” är ett av rockhistoriens mest klassiska album. Nu går det inte längre att höra i sin helhet på Spotify och andra strömningstjänster. En låt med ”n-ordet” har plockats bort.

ANNONS
|

Patti Smith har inte själv kommenterat att låten ”Rock ’n’ roll nigger” plockats bort från plattan ”Easter” från 1978. Låten, nummer sex på albumet, finns sedan en tid tillbaka inte längre kvar på strömningstjänsterna Spotify, Apple Music och Tidal.

Tidningen Rolling Stone, som var först med att rapportera om att låten saknas, har sökt Patti Smith som avböjt att kommentera varför låten är bortplockad. Hon har dock tidigare förklarat användningen av termen som ett sätt att beskriva konstnärers utanförskap i samhället.

Noterbart är, om vi ska jämföra den ena rockikonen med andra, att låten ”Woman is the nigger of the world” från John Lennons och Yoko Onos platta ”Sometime in New York City” fortfarande finns kvar på strömningssajterna.

ANNONS

Patti Smiths låt är alltjämt tillgänglig för nedladdning.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS