”Lilla spöket Laban”-författaren Inger Sandberg död

Inger Sandberg har gått bort, 92 år gammal. Det bekräftar familjen för TT. Sandberg har skrivit de populära böckerna om Lilla spöket Laban och Lilla Anna och Långa farbrorn.

ANNONS
|

Inger Sandberg har gått bort på sjukhus i hemstaden Karlstad omgiven av nära och kära, bekräftar familjen för TT.

Barnboksförfattaren Sandberg föddes i Karlstad 1930 och utbildade sig till småskollärare i Strängnäs. Hon träffade maken Lasse Sandberg, som var skämttecknare och illustratör, på Konstfack. Han var hemmapappa under hustruns studietid och uppmuntrade henne att skriva egna berättelser vilka han illustrerade.

– Jag har skrivit sedan jag var barn och Lasse blev glad över att få roligare berättelser. Det hängde mycket på Lasses flit, han jobbade bra på kvällar och nätter, sa Inger Sandberg i en intervju med TT från 2015.

ANNONS

Den första boken ”Fåret Ullrik får en medalj” kom ut 1953, då parets första dotter var ett år gammal. Från och med 1959 började böckerna komma i en stadig ström, ofta med parets barn i olika roller.

– Vi fyllde ett tomrum med våra små böcker. Vi gjorde dem för att barnen själva skulle kunna bläddra, allt vi har gjort har varit för barnen, sa Inger Sandberg till TT 2015.

Det stora genombrottet kom 1964 med den första boken om Lilla Anna. Redan året därpå kom den första boken om Lilla spöket Laban, som blev en av makarna Sandbergs mest populära figurer.

Flerfaldigt prisbelönad

Inger och Lasse Sandberg skrev över 100 barnböcker tillsammans och de har blivit översatta till 33 språk. Efter makens död 2008 skrev Inger Sandberg ytterligare fem böcker om deras figurer, den sista gavs ut 2014.

Makarna Sandberg har tilldelats många priser, både tillsammans och separat, bland annat Elsa Beskow-plaketten 1966, Expressens Heffaklump 1969, Astrid Lindgren-priset 1974 och Wettergrens barnbokollon 1987. De utsågs även till Årets Värmlandsförfattare 2003. Inger Sandberg utsågs till hedersdoktor vid Karlstad universitet 2015.

Barnbarnet Dan Lundqvist säger till TT att familjen är stolt över vad Inger och Lasse Sandberg skapade.

– Det är en kulturskatt som än i dag är aktuell, det är helt otroligt. Inger brann mycket för läsförståelse, och det är högaktuellt i dag också, säger Lundqvist.

ANNONS

Inger Sandberg blev 92 år gammal.

LÄS MER:Recension: Vårläsning för barn i alla åldrar

LÄS MER:Psykologen: Så pratar man med barn om känslor

LÄS MER:Sommarskuggan öppnar dörrar för Tina Mackic

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS