99 nya superhjältar

ANNONS
|

Inspirationen kommer till oss från olika platser. För Naif al-Mutawa, psykolog från Kuwait, var det arbetet med tortyroffer som fick honom att fundera över vilka som egentligen är hjältar, och elfte september som fick honom att vilja ta tillbaka sin religion.

Resultatet: The 99, en superhjälteserie baserad på islamsk tro. Den vill föra fram olikheter, mångkulturalism, personligt ansvar och ansvarsskyldighet, utan uppenbart religiösa inslag (men med sådant som kan läsas som kommentarer till världspolitiken – eller kanske lika mycket mänskligheten).

Avstamp tas i 1200-talet när Bagdad faller för Hülegü Khan. Bibliotekarierna fångar världens visdom i 99 ädelstenar, som sedan förlorats och spridits ut över världen, i väntan på sina användare. Efter många års letande har nu doktor Ramzi Razem hittat bevis, och börjar samla de 99 i Paris (ja, likheterna med teveserien Heroes är uppenbara). Samtidigt jagar även den onda sidan juvelerna.

ANNONS

Ensam är stark brukar gälla för superhjältar, men här ­poängteras gruppens styrka. Namnet The 99 kommer från Allahs 99 sköna namn; 99 goda egenskaper som visdom, nåd och styrka. En blandning av de individuella egenskaperna skapar en kollektiv kraft. Ensembleupplägget gör det dock svårt att hitta en favorit, och det är viktigt i serievärlden. Det har inte blivit tjatigt i det tjugotal nummer som kommit, men i takt med att alla de nya 99 – som ska komma från 99 länder – hittas finns en risk för upprepning.

En stor igenkänningsfaktor finns i stilen som är påtagligt amerikansk (i teamet finns folk från Marvel, DC Comics och Dark Horse) med starka färger, kraftiga drag och aningen för smala kvinnokroppar. Samma igenkänning finns i hjältarnas resa. Upptäckten av kraften. Acceptansen eller avskyn. Bemästrandet. Rädslan från andra. Avslöjandet av identiteten (i det här fallet i en tabloidtidning).

De 99 är, till skillnad från de flesta västerländska superhjältar, inte – längre – maskerade och har hemlig identitet. Den enda som är dold, av en burka, är Batina The Hidden, vars kraft ligger i osynlighet och kamouflage. Kanske är det en vanesak att hon på många sätt ser tuffast och hårdast ut. Som en lönnmördare. Eller en … hemlig hjälte.

ANNONS

Serien har funnits sedan 2006, i flera länder och på internet, men efter att al-Mutawa nyligen vann pris för socialt entreprenörskap på World Economic Forum har uppmärksamheten ökat lavinartat. Den lär öka ännu mer när The 99 kommer i animerad form – eller nästa år, när Justice League-hjältarna besöker dem.

ANNONS