Recension: ”Om uträkning av omfång 3” av Solvej Balle

I den tredje boken om Tara Selter som är fast i en och samma dag har den existentiella dimensionen gått förlorad. Solvej Balles ”Om uträkning av omfång 3” blir moralistisk utan att fördjupa den etiska diskussionen, skriver Mikaela Blomqvist.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS

Solvej Balles sjudelade romanserie ”Om uträkning av omfång” inleddes med en tät bok om ett stillastående liv. Den unga, belgiska kvinnan Tara Selter hade fastnat i en novemberdag. Vad hon än tog sig för upprepades den om och om igen. Maken Tomas rörde sig på samma sätt i det vackra huset på den franska landsbygden. På antikvariaten i Paris fanns samma ovanliga böcker att köpa varje dag.

Den upphakade tiden förde med sig tillstånd kända även för den som aldrig har fastnat i en dag: ensamhet, förlust av mening och plötsligt uppdykande hopp. Boken kunde läsas både bokstavligt och bildligt. Taras spektakulära historia gick att se som en skildring av ett påfallande bekvämt men olyckligt liv.

ANNONS

Det gäller däremot inte för de två följande delarna, där den senare nyss har kommit ut på svenska. Ninni Holmqvists översättning är fortsatt följsam och fin, även om jag vill påpeka att det bara är i Skåne som en ”bulle” är ett frukostbröd. Men historien verkar inte längre vara mer än sig själv. Den existentiella dimensionen går förlorad när berättelsen byggs ut.

I stället utvecklar den sig anekdotiskt. Efter att i andra delen ha rest runt i Europa i jakt på årstider (vinter i Norge, vår i England, sommar i Spanien) möter Tara i tredje boken människor i samma belägenhet som hon själv. Först ut är norrmannen Henry Dale, en universitetsanställd sociolog som mest blir glad av att tiden gått ur led.

Hans vardag bestod av studenter som studerade för att klara tentorna och forskare som forskade för att bättra på sina CV:n. Nu får han, efter att ha ägnat sina första upprepade dagar åt att komma i kapp med rättningen av uppsatser, syn på hur tom den egna tillvaron var. Han hävdar att den västerländska civilisationen är förbi.

Låter det präktigt? Det är just vad det är.

Den schweiziska tonåringen Olga Periti går än längre. Hon ser den 18 november som en möjlighet att förändra världen i grunden, men vet inte hur det ska gå till. När tiden stannade upp hade hon just rymt hemifrån för att bevista en stor demonstration. De följande åren ägnar hon åt att promenera genom en rad länder, tills hon träffar den tyska ingenjören Ralf Kern.

ANNONS

Även Ralf vill använda den 18 november till att påverka världens gång, men han är mer konkret. Medelst en power point-presentation får han med de andra på sitt projekt. De ska skapa ett datasystem som hindrar så många olyckor som möjligt från att inträffa under den 18 november. På så sätt kommer en eventuell 19 november att bli en bättre dag.

Låter det präktigt? Det är just vad det är. Faktum är att serien börjar få drag av moralsaga, där lärdomar tydligt skrivs ut. Tara som plågas av sin påverkan på miljön tvingar Henry Dale att äta utgången mat. Olga och Ralf pekar i sin tur ut för Tara att man kan förbättra världen, inte bara undvika att skada den. Den etiska diskussionen blir aldrig djupare eller svårare än så.

Fast kanske ska man inte förvänta sig stora tankar av ”Om uträkning av omfång 3”, utan i stället läsa den som en spänningsroman. Och visst är det spännande att se det universum som den 18 november utgör kartläggas bit för bit. Till problemen med Ralfs plan hör att nästan inget som görs digitalt blir kvar till nästa dag.

Kläder och andra ting måste man sova med i några dygn innan de stannar permanent. Mat och dryck försvinner däremot och kommer inte tillbaka. Om man går många gånger till samma restaurang börjar rätterna att strykas från menyn.

ANNONS

Tur då att de fyra flyttar till en villa med välfylld vinkällare. På sista sidorna dricker de några flaskor och äter salta kex. Tiden må ha gått sönder. Man kan ha det trevligt ändå.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Om uträkning av omfång 2” av Solvej Balle

LÄS MER:Recension: ”Om uträkning av omfång 1” av Solvej Balle

LÄS MER:Hyllade Solvej Balle om fördelen med inrutad tid

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS