Margaux Dietz talar ut efter skandalen

Influencern Margaux Dietz fick skarp kritik för ett klipp på sin Youtube-kanal. Nu talar hon ut om händelsen i dokumentären ”Kan vi förlåta Margaux?” på SVT.
– Det är det sjukaste jag varit med om, säger Margauz Dietz i dokumentären.

ANNONS
|

Det var den tredje november som influencern Margaux Dietz publicerade videon på sin Youtube-kanal. I den kunde man se henne förfasas över att det låg en utslagen person utanför dörren till hennes bostad. I en sekvens i klippet ser man hur hennes ytterdörr filmas utifrån och hennes barn går ut och petar på den utslagne mannen.

De nästkommande veckorna skulle Margaux få utstå en kritikstorm både från hennes följare men också från andra mediepersonligheter. GP:s krönikör Emanuel Karlsten skrev att klippet var ett tecken på samhällets empatilöshet.

SVT har dokumenterat tiden efter kritikstormen och ställer frågorna om hon ångrar sig, vad konsekvenserna har blivit och hur det har påverkat Margauz Dietz.

ANNONS

– Det första jag gjorde var att stänga av mobilen och tog bort Instagram. Jag bestämde mig för att inte använda min mobil igen. Jag ville lägga ut en ursäkt men det fick någon annan göra åt mig, säger Margauz Dietz i dokumentären.

Det framgår också en annan bild av händelsen som tidigare inte varit känt. Dietz trodde att mannen utanför hennes dörr var hennes kompis och att hon bestämde sig för att filma det.

– Min filmare hade filmat i fem till tio minuter och gjort bedömningen att det inte var en nödsituation, säger Margaux Dietz.

Margaux hade också reagerat

Personen som Margaux Dietz först trodde att det var förekommer i dokumentären. Han hade frågat kvällen innan om han kunde sova över hos influencern. När Dietz vaknade hade hon sms och flera missade samtal. Men detta är något som inte framkommer i det ursprungliga klippet.

– Du framstår som en hemsk människa som inte bryr sig. Jag fattar att folk reagerar, det hade jag också gjort om jag inte visste storyn, säger kompisen.

– Det hade jag nog också gjort, säger Margaux Dietz.

Sedan inser hon att personen utanför hennes dörr inte är hennes kompis. Det är då hon kontaktar polisen, berättar hon i dokumentären. Händelsen inträffade den 15 oktober och klippet läggs ut den 3 november. Under den tiden hade hon fått klart för sig att det inte var någon fara med personen som hade legat utslagen utanför hennes dörr.

ANNONS

– För mig är det transparent att visa hur mina dagar är. Jag filmade min förlossning och jag filmar hur mina dagar är, säger hon.

Margaux Dietz polisanmäls

Två dygn efter publiceringen läggs ursäkten ut på hennes Instagram. Ytterligare något dygn senare kommer nyheterna om att flera av hennes sponsorer och företag säger upp samarbetet med henne.

Nu pågår en polisutredning där Margaux Dietz är misstänkt för olaga integritetsintrång. Hon har även fått orosanmälningar till socialtjänsten men de utredningarna lades ner efter en vecka.

I slutet av dokumentären reflekterar Margaux Dietz över sitt agerande.

– Jag känner att jag värderade det fel. Jag måste också fundera över vad jag ska filma, var går gränsen. Jag vill bara be om ursäkt och lägga mig platt. Men det går knappt att göra för det eldar bara på ännu mer, säger hon.

Dokumentären ”Kan vi förlåta Margaux?” finns på SVT play.

LÄS MER:Det är bara i ”pranksen” som influencers är sanna

LÄS MER:Efter kritiken – Margaux Dietz förklarar sin video

LÄS MER:Margaux Dietz lät innehåll gå före empati

ANNONS