Marie Richardson spelar Bernarda Alba och i ”Bernardas hus” där Marta Andersson-Larson, Victoria Dyrstad, Beata Hedman, Eline Høyer och Caroline Söderström spelar döttrarna.
Marie Richardson spelar Bernarda Alba och i ”Bernardas hus” där Marta Andersson-Larson, Victoria Dyrstad, Beata Hedman, Eline Høyer och Caroline Söderström spelar döttrarna. Bild: Ellika Henrikson

Marie Richardson till Göteborgs stadsteater – spelar i ”Bernardas hus”

Nästa vår sätts Federico Garcia Lorcas pjäs ”Bernardas hus” upp på Stadsteatern i Göteborg. Nu är rollsättningen klar och Marie Richardson kommer att spela huvudrollen Bernarda Alba.

ANNONS
|

Den 28 mars 2025 är det premiär på Stadsteaterns stora scen för ”Bernardas hus”. Det är Nora Nilsson som regisserar Federico Garcia Lorcas klassiska pjäs och klär den enligt ett pressmeddelande ”i en feminin estetik av pasteller och mjuka toner.”

”Bernardas hus” är skriven under 1930-talets Spanien och stod klar 1936, samma år som Spanska revolutionen. I pjäsen får vi bekanta oss med Bernarda Alba och hennes fem döttrar. Bernardas make har gått bort och hon utlyser åtta års sorgetid, en period då hennes styvt kontrollerade barn inte får lov att lämna hemmet.

Göteborgs stadsteater påpekar i sin presentation av pjäsen att ”Bernardas hus” kan ses som en ”berättelse om fascistiska strukturer”, givet perioden då den är skapad. De meddelar också att Nora Nilssons tolkning lägger fokus på ”flickskap och makt”.

ANNONS

Det stor nu också klart att Bernarda Alba spelas av ingen mindre än Marie Richardson, som ackompanjeras av Marta Andersson-Larson, Victoria Dyrstad, Beata Hedman, Eline Høyer och Caroline Söderström i rollerna som Bernarda Albas döttrar. I övriga roller ses Anna Bjelkerud, Marie Delleskog, Gunilla Johansson Gyllenspetz och Lisa Lindgren.

– Jag är väldigt glad för ”Bernardas hus” och att Marie Richardson gästar oss. Och att hon tillsammans med, inte minst, skådespelarna i vår egen ensemble kan få dela med sig av sina erfarenheter till alla de nya och unga skådespelare som vi nu välkomnar till teatern, säger Linda Zachrison, konstnärlig chef för Göteborgs stadsteater.

LÄS MER:Folkteatern sätter upp ”Onkel Vanja”

LÄS MER:Recension: ”Navalnyj: Rättegången” på Göteborgs stadsteater

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS