Maryam Moghaddam missar premiären på sin feelgoodfilm – fick passet beslagtaget

13 september får hennes komedi ”En liten bit av kakan” svensk biopremiär. Men Maryam Moghaddam kommer inte att kunna möta publiken på plats i Stockholm som tänkt. På flygplatsen i Teheran konfiskerades hennes svenska pass än en gång av militärpolisen.

ANNONS

När Maryam Moghaddam var 15 år kom hon som flykting till Sverige. Först hamnade hon i Umeå. Fem år senare, efter några tillfälliga stopp i andra städer, flyttade hon till Göteborg.

–Jag känner mig väldigt hemma där, inte minst i Majorna, för min syster bodde där och jag också under en period, säger skådespelerskan och regissören när jag når henne på zoom i hennes lägenhet i Teheran.

Bakom henne i soffan spatserar en av familjens fyra katter.

Vi pratar om hennes och sambon Behtash Sanaeehas nya komedi ”En liten bit av kakan” som får biopremiär i Sverige 13 september. En film som ligger regissören extra varmt om hjärtat, eftersom den delvis är inspirerad av hennes egen mamma. Den stillsamma men känsloladdade berättelsen kretsar kring ensamhet, åldrande och längtan efter kärlek. Framförallt har regissörerna strävat efter att vara så ärliga som möjligt, ”vad det än kostar”.

ANNONS

– Vi ville inte berätta någon tillrättalagd historia bara för att folk skulle tycka om den, utan vi har strävat efter att göra den vardag vi visar upp så sann och autentisk som möjligt, förklarar Maryam Moghaddam och stryker undan en rosa hårslinga ur ansiktet.

Maryam Moghaddam: ”I 45 år har vi varit tvungna att ljuga”

Hon är trött på alla lögner och på den falska bild av vardagsliv som kablas ut i världen från hemlandet Iran.

– I 45 år har vi varit tvungna att ljuga – både i filmerna och i vår vardag – om våra dubbelliv. Redan i skolan lär vi oss att ljuga, även i förskolan, eftersom det normala liv människor levde här före revolutionen nu är förbjudet.

Det dubbelliv Moghaddam syftar på är attityden i hemmet, bakom stängda dörrar, jämfört med vad som är tillåtet att visa upp på gator och torg, i offentligheten.

– Hemma kan du se ut hur du vill, äta och dricka vad du vill, prata precis om vad du vill – bara det inte kommer ut. Hemma kanske du inte bär slöja alls, och du kanske festar. Utanför huset däremot måste du låtsas att du är djupt religiös – även om en massa människor här inte är det. Inte egentligen. Allt är baserat på lögner.

ANNONS

Förljugenheten gäller i högsta grad även filmskapare, menar Maryam Moghaddam.

– Vi förväntas ljuga på film och låtsas att alla iranska kvinnor vaknar med slöjan på huvudet och går runt och gör allt med slöja.

Lili Farhadpour är briljant i huvudrollen som 70-åriga änkan Mahin i Maryam Moghaddams nya komedi ”En liten bit av kakan”.
Lili Farhadpour är briljant i huvudrollen som 70-åriga änkan Mahin i Maryam Moghaddams nya komedi ”En liten bit av kakan”. Bild: Triart

I ”En liten bit av kakan” får vi istället se 70-åriga Mahnin, änka sedan trettio år, mödosamt ta sig upp ur sängen med håret ostyrigt spretande, sätta sig vid köksbordet och tända en cigarett.

– Vi ville porträttera hur en kvinna beter sig i sitt hem. Inte hur hon ska se ut, förväntas se ut, utan hur hon verkligen ser ut, hur hon känner sig....

En viktig aspekt var också att gestalta en äldre kvinna och hennes längtan efter kärlek och bekräftelse. En berättelse med potential att skapa igenkänning på fler håll i världen.

– Filmindustrin globalt, även Hollywood, har ju lärt oss att inte uppfatta äldre kvinnor som attraktiva. Inte ens deras historia är intressant. De ska inte ha begär eller drömma om köttsliga lustar, säger Maryam Moghaddam.

Vill gå emot stereotyper om skönhet

Att bara lyfta fram en viss typ av utseenden som attraktiva: unga killar men framförallt tjejer, som filmindustrin gör – blir väldigt begränsande, menar hon.

– Det var viktigt för oss att gå emot den klichén. Varför ska skönheten se ut på ett visst sätt och vara på deras villkor? En äldre, lite mullig kvinna kan också vara fin och intressant, påpekar Maryam Moghaddam.

ANNONS

Det är på tiden att vi inser och vänjer oss vid tanken att människor kan vara lekfulla, nyfikna och fulla av begär hela livet, menar hon.

– I religiösa länder finns samtidigt krav på att kvinnor ska vara på ett visst sätt. De ska gifta sig tidigt, skaffa barn, få barnbarn, ta hand om barnbarnen – och sedan dö.

Det leder till att kvinnor med stigande ålder har en benägenhet att stänga av sina egna behov, resonerar Maryam Moghaddam. Istället anpassar de sig, blir – och känner sig - tråkiga, slutar åtrå saker och känna sig åtråvärda.

Nu 54-åriga Maryam Mogaddam har framgångsrikt jobbat med teater och drama – både i Sverige och Iran. 2007 medverkade hon exempelvis i den prisade föreställningen ”Brott och straff” på Backateatern i regi av Mattias Andersson. Två år senare syntes hon i ”Förvaret” av Johannes Anyuru och Aleksander Motturi på Göteborgs stadsteater. En pjäs som kretsade papperslösa flyktingar.

Parallellt spelade hon också in film i Teheran – och 2013 uppmärksammades hon stort för sin medverkan i Jafar Panahis ”Closed curtain”. Den regimkritiske iranske filmveteranen var då dömd till yrkesförbud i 20 år och husarrest. Filmen spelades in i smyg och smugglade ut till filmfestivalen i Berlin. Där vann den pris för bästa regi. Maryam Moghaddam presenterade filmen i Berlin och reste sedan till Teheran i ett familjeärende. På flygplatsen beslagtogs hennes pass och hon fråntogs rätten att lämna landet.

ANNONS

Stoppades vid flyget – regissörerna förbjudna att lämna Iran

Sedan dess har hennes pass beslagtagits av militärpolis flera gånger. I helgen hade hon just fått tillbaka passet, efter att ha begränsats av reseförbud i fjorton månader. Hon gladde sig mycket åt att kunna resa till Stockholm för att närvara på den svenska premiären av ”En liten bit av kakan”. På flygplatsen möttes hon emellertid av militärpolis som konfiskerade passet igen – efter mindre än en vecka.

”Jag har verkligt svårt att förstå varför vi fick igen passen när det var uppenbart att de iranska myndigheterna ändå inte tänkte låta oss åka. Är det för att deras dolda agenda är att misshandla oss mentalt och psykiskt?” skriver Maryam Maghaddam i ett inlägg på Instagram. Där riktar hon också vass kritik direkt till Irans president, Masoud Pezeshkian.

Maryam Moghaddam och Behtash Sanaeeha nekades också utresa från Iran tidigare i år, då ”En liten bit av kakan” visades i huvudtävlan under Berlin filmfestival.

Nu är regissörerna åter förhindrade från att lämna landet på oviss tid. Bland dem som protesterar mot de iranska myndigheternas beslut är organisationen Sveriges filmregissörer som bland annat kontaktat Iranska ambassaden.

”Vi kräver att Maryam Moghaddams pass omedelbart återlämnas och att Irans myndigheter låter henne resa fritt. Dessutom uppmanar vi det internationella samfundet att stå enat i försvar av alla filmskapare som utsätts för censur, förföljelse och förtryck”, skriver de bland annat.

ANNONS

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:Svensk-iransk skådespelerska fast i Teheran

LÄS MER:Maryam Moghaddam tillbaks i stan

LÄS MER:Zar Amir Ebrahimi flydde Iran – riskerar livet med sina filmer

Maryam Moghaddam

Yrke: skådespelare, regissör, manusförfattare

Född: i Teheran 1970

Bor: i Teheran tillsammans med sin sambo, regissören Behtash Sanaeeha och fyra katter.

Uppväxt: kom som flykting till Sverige när hon var 15 år, har bland annat bott i Göteborg och spelat på Backa Teater och Göteborgs stadsteater.

Bor: i Teheran där hon 11 september i år än en gång fick sitt pass konfiskerat och utreseförbud. Då var hon på flygplatsen på väg till Stockholm för premiären av sin nya film ”En del av kakan”.

Filmer i urval: ”Fallet” (SVT-serie 2009), ”Closed Curtain” (2013), ”Risk of acid rain” (2015). ”Leaf of life” (2017), ”Balladen om en vit ko” (2020), ”Lea” (tv-serie, 2022).

Aktuell: med komedin ”En del av kakan” som har biopremiär 13 september.

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS