Smaklig smörgåstårta

ANNONS
|

Hej Alexandra,

Snälla min dotter som tar studenten vill ha smörgåstårta.

Är det kul? Kan jag göra det roligare? Jag hinner inte känner jag.

Lena

Vår, vår underbara vår. Få månader lyckas att fylla ens bröst med denna berikande känsla att nu ... nu står sommaren för dörren. Skön är euforin som man fullkomligt ser omsluter våra studenter som ett levande ljus. Men precis som din stress antyder, Lena, ska allt hinnas med. Att hinna laga till en bra studentmottagning är någonting många oroar sig för. Gör inte det!!

Smörgåstårtan är förstås en klassiker som aldrig verkar gå ur tiden. Är väl kanske inte den fräckaste maten just nu när tapas och antipasto regerar, men en smörgåstårta är förhållande vis enkel, väldigt god och framförallt kul att sätta ihop själv, samt gör både den äldre och yngre generationen glad.

ANNONS

Jag tycker att du kan komplettera med en god, lite smalare sallad och kycklingspett, eftersom smörgåstårtan är hyfsat kaloririk. Knepet för att hinna med allting är förberedelse och frys. Till smörgåstårtan kan du att sätta ihop bottnarna med fyllningen i och sedan frysa in det hela. Du tar ut smörgåstårtans "stomme" minst åtta timmar före mottagningen och breder majonnäs eller färskost runt kanterna på den fortfarande frysta tårtan, och genom att hålla i ovan- och undersidan av tårtan kan du sedan rulla/doppa kanterna i rikligt med finhackad lök eller örter.

Lägg nu tårtan direkt på den bricka du skall servera den på. Dekorera sedan ovandelen med pompa och ståt och låt tina i kylskåp. Tårtan blir underbart saftig efter ha fått "stå till sig". Tänk alltid på frys fort, tina långsamt!

Här är några förslag. Vad sägs om ljust bröd, pesto/ricottablandning och i mitten ett lager med finhackade soltorkade tomater?

Nästa variant, två lager med kavring, två lager med vitt formbröd, två sorters fyllning, varav två lager med mjuk chèvreost mixat med philadelphia och timjan, och ett lager med roquefort vispad med smör, bred mascarponeost över hela, strö finhackad gräslök på sidorna och sedan en klyftade färska fikon och syltad rödlök på toppen.

ANNONS

Vad du än fyller tårtan med så är det den yttre dekorationen som först kommer att fånga dina gästers uppmärksamhet.

Här kommer en receptmall - byt sedan ut mot dina favoriter!

Bäst är att använda formar med löstagbara sidor, cirka 26 cm i diameter.

Det här behövs till 12 bitar:

Bröd 20 skivor, typ formfranska

Fyllning 1:

2 dl pesto, gör egen - den blir löjligt mycket godare

300 gr färskost, typ ricotta

Citronskal

Örter

Salt och peppar

Fyllning 2:

100 gr osaltat smör, vispa

1 dl soltorkade tomater, färdiga att äta (typ i olja eller liknande) mängden varierar beroende på hur starka de är i smaken, mixa slät innan di blandar med smöret

2 krm svartpeppar, nymald

Att täcka med:

2 dl majonnäs (jag har sagt det förr, gör din egen majonnäs, mycket godare)

1 dl hårt vispad crème fraiche

Garnering:

Till sidorna: finhackad gräslök och rödlök blandat

3 dl handskalade räkor

5 basilikakronor.

Skär bort kanterna på brödet. Skär till skivor så att det täcker botten. Mixa ingredienserna till första fyllningen i matberedare, smaka av. Mixa sedan tomaterna till en puré, vispa smöret med elvisp och blanda tomater, peppar och smör. Bred fyllning 1 på brödet, pyssla på nytt lager bröd, bred på fyllning 2, bröd och så vidare och avsluta med bröd överst. Tryck försiktigt samman.

ANNONS

Frys in.

Kvällen före eller samma morgon om du har ont om kyla: Tag ut tårtan. Tag loss från formen. Blanda majonnäs/crème fraiche. Bred runt kanterna. Doppa i hackad lök. Lägg på snyggt fat. Bred på resten av majonnäsen. Strö eller lägg ut räkorna snyggt, dekorera med basilikan. Låt tina färdigt i kylskåp minst 5-6 timmar eller 1-2 timmar i rumstemperatur.

Simma lugnt.

ANNONS