Nya ledamoten Mats Malm när han höll sitt inträdestal vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm.
Nya ledamoten Mats Malm när han höll sitt inträdestal vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm. Bild: Henrik Montgomery/TT

Mats Malm ny ständig sekreterare

GU-professorn Mats Malm blir ny ständig sekreterare i Svenska Akademien, det uppger den nuvarande ständige sekreterare Anders Olsson för TT.

ANNONS
|

Valet av ny ständig sekreterare skedde under det traditionsenliga torsdagsmötet i Börshuset i Stockholm, men offentliggjordes på fredagsförmiddagen.

– Jag är mycket glad över förtroendet och ser fram emot att ta mig an det hedersamma uppdraget som Svenska Akademiens ständige sekreterare, säger Mats Malm i ett pressmeddelande.

Själv framstår han som förhållandevis obekymrad inför att ta sig an det som av en del ses som ett kamikazeuppdrag.

– Ja, det är inte det lugnaste jobbet – men jag tror verkligen på den här utvecklingen, säger han och syftar på det förändringsarbete som har präglat Svenska Akademien det senaste året, säger Mats Malm till TT.

ANNONS

Mats Malm är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. De senaste åren har han även arbetat med litteraturbanken, en ideell förening som drivs från Göteborg och som arbetar med att digitalisera klassiska svenska verk.

Han valdes in i Svenska Akademien 2018 och ersatte då avhoppade Klas Östergren. När han fick frågan stod han utanför Stockholms centralstation på väg hem från ett möte med Riksbankens jubileumsfond.

– Det var lite omtumlande. Jag blev förskräckt först, hade aldrig tänkt att jag skulle få frågan. Jag hade tänkt skruva ned och forska i all stillhet efter att ha haft några rätt tunga uppdrag, sa han till GP i oktober 2018.

LÄS MER:Mats Malm: Sverige ligger långt efter

Stod mellan två ledamöter

Valet av ny ständig sekreterare skedde under det traditionsenliga torsdagsmötet i Börshuset i Stockholm.

Listan med potentiella kandidater var inte lång. Tre personer kunde komma i fråga, men en av dem – juristen Eric M Runesson – hade redan tidigare avskrivit sig själv från uppdraget.

– Jag kan inte tacka ja, jag är nyutnämnd domare i Högsta domstolen och det är ett heltidsarbete, sade han till TT.

Därmed stod valet mellan litteraturforskaren och författaren Mats Malm och språkforskaren Tomas Riad. Malm trädde in i Svenska Akademien så sent som i december förra året, men brukar beskrivas som en "arbetshäst" med stor kapacitet. Riad har suttit i Akademien sedan 2011 och vikarierade under en period som ständig sekreterare när Sara Danius var sjukskriven.

ANNONS

Tumultartad period

LÄS MER:Göteborgsprofessorn Mats Malm ny Akademiledamot

Hur ledamöterna har röstat kommer inte att avslöjas, konstaterar Anders Olsson.

– Vi går inte ut med någon information kring det, bara att vi har gjort ett stadgeenligt val av sekreterare.

Anders Olsson har varit ständig sekreterare i Akademien under en kort, men mycket stormig period i institutionens historia. Han tog över efter Sara Danius när hon lämnade posten i april förra året. Den 1 juni fyller han 70 år och faller då för åldersstrecket. Tanken är att den nye ständige sekreteraren ska ta över i den vevan.

Fakta: Mats Malm

Född 1964.

Professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet sedan 2004. Disputerade med en avhandling om litteraturteoretiska aspekter av den nordiska göticismen.

Är också föreståndare för Litteraturbanken, som arbetar med digitalisering av svensk litteratur.

Har skrivit böcker om den tidiga romanen i Sverige och svensk barock. Även översättare som översatt isländska sagor och "Snorres Edda". I hans forskning är just frågor om översättning och hur litterära verk förändras när de förs över till nya språk återkommande.

Malm är också ledamot av Kungliga Vitterhetsakademien och ingår Svenska Vitterhetssamfundets styrelse.

Efterträdde Klas Östergren på stol nummer 11 och tog sitt inträde i december 2018.

Källa: TT

ANNONS