Migrationsverket säger nej till ryska journalister

Tre ryska journalister skulle få komma till Sverige för att fritt kunna rapportera om kriget i Ukraina till en rysk publik. De tre journalisterna skulle få redaktionellt stöd från Göteborg-Posten och Svenska institutet hade lovat 1,5 miljoner – men nu säger Migrationsverket nej, skriver Svenska dagbladet.

ANNONS
|

Allt var klappat och klart. Tre ryska journalister hade bjudits in till Sverige av Föreningen grävande journalister (FGJ) för att kunna rapportera om kriget i Ukraina till en rysk publik. Västra Götalandsregionen gick in som finansierande partner, Göteborg-Posten utlovade redaktionellt stöd och Svenska institutet hade garanterat 1,5 miljoner kronor för att finansiera fristadsprojektet.

Men nu säger Migrationsverket stopp – det blir inga arbetstillstånd eller tillfälliga uppehållstillstånd för någon av de tre ryska journalisterna. Detta trots att FGJ stämt av med myndigheten under förberedelserna längs hela processen för att se till att ansökningarna innehöll det som krävdes.

– Alla som jobbat med det här är chockade. Det finns boende, skolor för barnen, en officiell inbjudan från Västra Götalandsregionen – allt vi kunde tänka oss skulle krävas, säger Ulla Sätereie, ordförande för FGJ.

ANNONS

Många ryska journalister i exil

Projektet drogs igång våren 2022 och vände sig först till ukrainska journalister. De redaktioner och journalister man tog kontakt med tackade för omtanken, men valde att stanna i Ukraina. Då vändes i stället fokus mot ryska journalister som tvingats på flykt.

Oberoende och regimkritiska medier har varit under hård press sedan invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari. I början av mars blockerade den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor flera oberoende mediesajter, till exempel den liberala tv-kanalen Dozhd och radiostationen Echo Moskvy, eftersom de benämnt invasionen i Ukraina just som en invasion eller ett krig. Många journalister valde efter detta att lämna landet. Flera medier har valt att öppna exilredaktioner i baltstaterna, till exempel internationellt kända Novaja Gazeta som öppnat en redaktion i Riga.

Det är också i Baltikum som de tre journalisterna som bjudits in till Västra Götaland befinner sig. De valdes ut eftersom de tillhör etablerade nyhetsorganisationer som hade dokumenterat goda möjligheter att nå det ryska folket.

– Men allt är i limbo nu. Vi vet att det finns många ryska redaktioner i de baltiska länderna som försöker sprida ut sina medarbetare över Europa, för det känns inte säkert att vara på en och samma plats, säger Ulla Sätereie.

ANNONS

Fristadsprojekt på initiativ av VGR

Exakt varför ansökningarna avslogs vet hon inte ännu. FGJ har fått besked om avslag, men de fullständiga besluten är på väg från svenska ambassaden i Berlin. När de har anlänt kommer FGJ och deras samarbetspartners undersöka om det går att överklaga.

Migrationsverket kommenterar inte enskilda fall, men säger till Svd att det krävs att en kommun eller en region bjuder in till fristadsprojekt för att de ska vara giltiga – vilket FGJ hävdar är fallet.

– Projektet kom till på initiativ av Västra Götalandsregionen, som har en lång historia av att ta emot fristadsförfattare och -skribenter, säger Ulla Sätereie.

Chefredaktören: ”Man sprider riskerna”

Christofer Ahlqvist, chefredaktör på Göteborgs-Posten, inväntar mer detaljer om Migrationsverkets beslut innan han kan uttala sig om det. Däremot konstaterar han att det får olyckliga konsekvenser.

– Det är väldigt synd att det här riskerar att stoppa ett initiativ som syftar till att skapa mer fri och oberoende journalistik i världen.

På vilket sätt då – de kan väl göra samma arbete från Baltikum?

– Just nu är journalistiken under så stor press i Ryssland och enligt mig riskerar den pressen att spridas utåt, även utanför landets gränser. Det här hade varit ett sätt att säkra att bevakningen görs från flera ställen runt om i framför allt Europa.

ANNONS

– Man sprider helt enkelt riskerna, säger Ahlqvist och berättar att GP fortsatt kommer att stödja gruppen i den utsträckning som detta nu är möjligt.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Pussy Riot-medlem: Europa hjälper Putins regim

LÄS MER:Utvisningshotad Putinkritiker får scenläsning

LÄS MER:Göteborg bör ta emot fler flyende fristadsförfattare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS