Mikkey Dee sörjer trummisen Joey Jordison

Trummisen Mikkey Dee har turnerat med bandet Slipknot otaliga gånger. Nu är han bedrövad över vännen Joey Jordisons bortgång.
– Det känns jättetråkigt, han var en grym trummis.

ANNONS
|

Svenske trummisen Mikkey Dee är en stor stjärna i hårdrocksvärlden efter åren i brittiska Motörhead (1992-2015) och tyska Scorpions som han blev medlem i 2016.

Många gånger under 1990-talet spelade Dee på diverse festivaler tillsammans med det amerikanska metalbandet Slipknot. I början av 2000-talet turnerade hårdrockarna också tillsammans i USA.

LÄS MER:Mikkey Dee om de tuffa veckorna som sjuk i covid-19

Att nås av beskedet att Joey Jordisons gått bort, bara 46 år gammal, gör Mikkey Dee bedrövad.

– Han var en jättegrym trummis....helt unik. Du vet det finns många duktiga trummisar men Joey var något helt speciellt: hans fotarbete och baskaggarna...det var otroligt bra.

Den yngre trummisen var märkbart inspirerad just av Mikkey Dee och hans spelstil. Något han också berättade om vid deras första möte.

ANNONS

– Jag hade hört talas om att Joey var ett stort fan. Men i och med att Slipknot körde så mycket med masker och make up så var det ingen som riktigt visste vilka musikerna var.

LÄS MER:Slipknot på gång med ny musik

En dag på en festival i Frankrike dök Joey Jordison bara upp vid cateringen efter en spelning, knackade Mikkey Dee på ryggen och presenterade sig.

– Han sa att han gillade soundet i King Diamond, ganska unika grejer. Att han verkligen uppskattade mitt trumspel där och att det hade en så framträdande roll.

Du måste ha blivit smickrad?

– Ja han var yngre än mig, och bara det att han kom upp och snackade tyckte jag var kul. En del är ju sådana rockstjärnor...men Joey var jättecool, ödmjuk, trevlig och framförallt en grym trummis.

Hur vill du beskriva hans spelstil?

– Han använde mycket fötter, och körde fräcka fillers där han kombinerade baskaggen med handrörelser. Det blir ju lite trumtekniskt snack det här, men det lät unikt, och var faktiskt snarlikt det jag själv höll på med i King Diamond. Med trumfill, baskaggar och pukor.

LÄS MER:Slipknot-sångare solodebuterar

Mikkey Dee känner till att Joey Jordison diagnostiserats med den ovanliga sjukdomen transversell myelit, en form av multipel skleros där ryggmärgen blir inflammerad.

ANNONS

Hur gick det med hans trumspel efter det?

– Han blev sjuk och försvann från scenen ett tag, men sedan kom han tillbaka igen. Då tyckte jag mig inte höra att ’här sitter en kille som är sjuk’ – utan det lät bara som Joey. Som vanligt. Han lämnade Slipknot på grund av sjukdomen, men kom ändå igen.

Joey Jordison fick sitt först trumset som åttaåring. Han lämnade Slipknot 2013, efter 18 år och fyra album. Natten till måndagen avled han i sömnen och sörjs närmast av sin familj.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS