Mud Grief på GP Scen: ”Det finns alltid ett behov av rock”

Mud Grief är gruppen från Göteborg med målet att bli världens bästa rockband. De fyra medlemmarna Elliot Högfeldt, Casper Salenfalk, Nils Hoff och Teo Janssen inleder GP Scen på Kulturkalaset – och de planerar att spela sig svettiga för att visa att rocken inte är död.

ANNONS
|

I replokalen på Ringön är det mysstämning. Ljusslingan som klättrar längs väggen sprider ett dovt sken över det lilla rummet och på insidan av dörren är en Nirvana-affisch upptejpad på sniskan. Kurt Cobain blickar över rummet med huvudet på sned. På de ställen där väggarna inte pryds av graffiti hänger gitarrer och på en krok dinglar en tygkasse från märket ”Odd Molly”.

Här inne repar Mud Grief. Dock motvilligt.

– Det är svårt. Ibland behöver vi repa, men det är så jävla tråkigt. Men så kommer ett gig och då blir vi stressade och vill kolla så allting sitter, säger Elliot Högfeldt.

ANNONS

Gemensam kärlek för bluesmusik

Just nu är de i färd med att repetera, och den här gången känns det kul. Spelningen som lurar runt hörnet äger rum på GP Scen under Kulturkalaset. Mud Grief är en av tre utvalda akter som får framföra sin musik på scenen.

Bandet bildades 2022 och är sprunget ur Elliot Högfeldts och Casper Salenfalks gemensamma kärlek för bluesmusik. I publiken på Pustervik under en spelning med Division of Laura Lee, lyckades duon knyta åt sig en basist i form av Teo Janssen. Sedan återstod bara frågan om trummis.

Elliot Högfeldt tyckte att Nils Hoff var den coolaste trummisen i skolan. Det är han inte ensam om att att tycka. Trumslagaren spelar nämligen med totalt fem olika band.
Elliot Högfeldt tyckte att Nils Hoff var den coolaste trummisen i skolan. Det är han inte ensam om att att tycka. Trumslagaren spelar nämligen med totalt fem olika band. Bild: Henrik Jansson

– Nils började på mitt gymnasium när jag gick i trean och han var den coolaste trummisen i skolan, så till slut fick vi med honom också, säger Elliot Högfeldt.

Nils Hoff ler förläget.

– Nej, jag tror inte jag var coolast, säger han och skruvar med foten i mattan.

Debutalbum

Två veckor efter att trumslagaren anslutit spelades bandet in en dubbelsingel, ”Worn out/ Vicious Valerie”. EP:n ”Noise Pollution” släpptes 2023 och bandet började direkt fundera på ett debutalbum. Musiken är sedan dess skriven och inspelad.

Låtarna har kommer till efter att Elliot eller Casper ”plonkat” på en gitarr på sin kammare. När bandet ses sätter de ihop musiken tillsammans, men texterna skrivs av Elliot Högfeldt.

ANNONS

– Under inspelningen av plattan har jag gått till Hagabadet för att basta och sedan lagt mig i en soffa för att skriva text. Det har funkat jävligt bra. Lite lugn och ro. Jag har sagt upp det medlemskapet nu för det var för dyrt. Så det blir kanske inte någon ny musik, säger han.

Teo Janssen rekryterades i publiken på Pustervik under en spelning med Division of Laura Lee.
Teo Janssen rekryterades i publiken på Pustervik under en spelning med Division of Laura Lee. Bild: Henrik Jansson

Albumet skrevs under hela fjolåret och studiotid bokades i februari i år. Med två veckor kvar till inspelning återstod bara det där med att repetera.

– Vi fick panik när det bara var några veckor kvar. Vi hade bokat en vecka i studion för jättemycket pengar som ingen av oss hade och vi kunde inte låtarna. Vi ska bli världens bästa rockband och så hade vi inte repat. Men det blev skitbra till slut, säger Nils Hoff.

Är det ambitionen? Att bli världens bästa rockband?

– Ja. Vad annars? svarar Elliot Högfeldt utan att blinka.

Bluesen försvann på vägen

Namn och släppdatum för albumet vill bandet inte avslöja ännu, men låtarna går i linje med den musik som gruppen tidigare spelat in. De beskriver den som en blandning av stoner rock och noise rock. Inspiration hämtar de från artister som Kayus, Queens of the stone age, Sonic Youth och blueslegendaren Stevie Ray Vaughan.

ANNONS

Dock försvann bluesen lite på vägen.

– Vi har oftast en idé om vad vi vill göra och vi tänkte nog mer blues än vad det blev. Men det har aldrig varit superstrikt vad musiken ska låta som. Det har blivit vad det har blivit, säger Casper Salenfalk.

God återväxt

När bandet under en turné spelade sin musik i Tranemo, Uddevalla, Trollhättan och Skara bjöd rockens klientel – gubbar – på ryggdunkar efter konserterna. Trots att bandet vegeterar i en genre som kan tyckas domineras av tillbakablickande åldringar ser de möjligheter till god återväxt. Påståendet om att rocken vore död är inget som Mud Grief håller med om.

– Om det vore så, skulle det vara tråkigt. Det finns alltid ett behov av rock och det finns alltid gubbar som kommer tycka om det man gör. Den största utmaningen är att få med ungdomar på tåget, säger Elliot Högfeldt.

Trots att spelningen på GP-scenen är kort (tre låtar per artist), lovar Mud Grief intensitet och fart. ”Jag planerar att vara genomsvettig efter konserten”, säger Nils Hoff.
Trots att spelningen på GP-scenen är kort (tre låtar per artist), lovar Mud Grief intensitet och fart. ”Jag planerar att vara genomsvettig efter konserten”, säger Nils Hoff. Bild: Henrik Jansson

Resten av bandet håller med sin sångare och pekar på att scenen i Göteborg är aktiv, men att det snarare är en alternativ rock som blommar i staden.

– Jag tror indierocken och popen har fått nya influenser. Den har blivit mycket mer punkig i soundet. Men det är kanske inte exakt den stilen som vi håller på med. Generellt känns det som att spela i band är på väg upp igen, säger Nils Hoff.

ANNONS

GP-scen

Lördagen den 31 augusti klockan 16–17 tar GP över scenen på Kungstorget. Programledare Kalle Berg från Nyhetsshowen kommer att presentera tre akter:

Indierockbandet Fägring, som består av Anton Tuvesson, Albin Bengtsson, Ville Petersson och Niklas Racov.

Bishshat, numera Stockholmsbaserad men uppvuxen i Landala, som gör r’n’b-doftande pop.

Rockbandet Mud Grief, som består av Elliot Högfeldt, Casper Salenfalk, Teo Janssen och Nils Hoff.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Årets bästa album från Göteborg 2024 – såhär långt

LÄS MER:GP Scen presenterar nya stjärnskott på Kulturkalaset

LÄS MER:Veckans spellista: Benjamin Ingrosso, Hammerfall, Henning, Adrianne Lenker, Pink nun

ANNONS