El Sistema hämtar inspiration

ANNONS
|

Under konferensen Take a stand i Los ­Angeles samlas tolv nationer, samt 27 av USA:s stater, med ett syfte: att engagera barn och ungdomar i klassisk musik efter modellen El Sistema. Mötet har knappt börjat men de tio deltagarna från Göteborgs stad och Göteborgs symfoniker är redan fulla av inspiration:

–Nu ser vi hur andra har kommit dit vi strävar, säger Malin Aghed, processledare för El Sistema Hisingen,

–Det är skönt att få befäst att det vi jobbar med faktiskt funkar.

Svenskarna har redan hunnit med ett studiebesök hos YOLA, Youth orchestra LA, som också jobbar med El Sistema.

–Barnen i orkestern pratade om hur härligt det är att spela i grupp och att lära av varand­ra, fortsätter Malin Aghed.

ANNONS

–Det är häftigt att höra dem formulera precis det vi tror på.

Under resan ska gruppen knyta internationella kontakter och hämta inspiration i syfte att trygga El Sistemas fortlevnad i Göteborg.

Internationellt perspektiv

Camilla Sarner, sektorchef för kultur och fritid på Norra Hisingen, var den som tog rörelsen till Sverige där den startade i Hammarkullen 2010.

–Ska vi jobba med El Sistema så ska vi göra det utifrån ett internationellt perspektiv. Då krävs vår närvaro här, att vi möter andra som jobbar med samma sak.

Hon har även en förhoppning om att man ska kunna implementera kontakten nedåt:

–Vi vill att barnen ska finna varandra, kanske mejlväxla med barn här i Los Angeles och på sikt göra studieresor.

Tanken är att man ska bli så samspelta att ett barn från El Sistema Göteborg kan hoppa in i El Sistema LA och direkt känna sig hemma.

–Det är häftigt att åka runt halva jorden och höra att de pratar om samma värderingar som vi gör, säger Petter Rosenlundh, projektledare för El Sistema i Östra Göteborg.

–Här i LA har man en orkester som hållit på längre och de är fantastiskt bra. Dit ska vi också komma!

Deltagarna beskriver arbetet med El Sistema Göteborg som att man har byggt planet medan man flugit. Efter två år märker de att det där planet flyger riktigt bra och att de andra länderna jobbar på ett liknande sätt.

ANNONS

–Fast i Venezuela har El Sistema funnits i över 35 år. Det tar tid att förverkliga en svensk variant rent praktiskt, speciellt om vi ska kunna växa, säger Camilla Sarner.

Mycket finns att lära

Skillnader de märker är bland annat antalet undervisningstillfällen i veckan, i Göteborg tre jämfört med exempelvis Los Angeles fem. Andra länder har dessutom tydligare, och strängare, frånvaroregler. Det är en svår balans med verksamhetens inkluderande och sociala motto.

–Vi i Sverige kan vara så inkännande och försiktiga. Här har man ett högre ideal för vad barnen ska åstadkomma, säger Petter Rosenlundh.

– Just där tar vi med oss mycket inspiration om hur vi kan arbeta pedagogiskt.

Disciplin med kärlek, alltså. En gren där svenskarna tycker sig ha en del att lära, de diskuterar hur man tidigt ska våga ställa krav och ha tilltro till vad barnen faktiskt är kapabla till.

Gruppen hoppas att även barnen hemma i Göteborg ska känna av de internationella vindar som genomsyrar rörelsen:

–Vi vill kunna visa våra barn att de är en del av något större, att det vi skapar tillsammans leder till en bättre värld, säger Camilla Sarner.

Statlig stiftelse i Venezuela där man använder gratis gruppundervisning i klassisk musik som ett verktyg för social utveckling. Den svenska varianten av El Sistema drog igång 2010 i Hammarkullen och undervisar i dag 500 barn i Göteborg.

ANNONS