Nya "Grand Theft Auto" släpps 2025

Nästa installation i "Grand Theft Auto" – en av världens största spelserier – släpps 2025. Det framgår av en trailer för det nya spelet, det sjätte i ordningen, som publicerades natten till tisdag svensk tid.

ANNONS
|

Trailern skulle egentligen ha publicerats senare på tisdagen, men efter en läcka valde utvecklaren Rockstar Games att tidigarelägga släppet.

"GTA 6" utspelar sig i den fiktiva staden Vice City – som påminner om verklighetens Miami – men i trailern kan man även se träskmarker med chockrosa flamingos och argsinta alligatorer, inte olikt förlagan Florida. Svepande klipp över stränder, strippklubbar, motorbåtar och dirt bikes ackompanjeras av Tom Pettys ”Love is a long road”.

Det har länge ryktats att spelserien ska få sin första ordentliga kvinnliga protagonist – det har gått att välja kvinnliga rollfigurer även i tidigare spel, men de har varit relativt endimensionella jämfört med de genomarbetade protagonister som synts i framför allt GTA 3, 4 och 5. Men i trailern för GTA 6 får vi mycket riktigt möta Lucia. Först i ett fängelse, därefter bland annat i ett butiksrån tillsammans med en manlig partner. Om denne visar sig vara en andra spelbar rollfigur återstår att se.

ANNONS

Spelet släpps till Playstation 5 och Xbox 2025, men ett eventuellt PC-släpp nämns inte i det pressmeddelande som skickats ut i samband med trailerpremiären.

Föregångaren – "GTA 5" – kom för tio år sedan och har sålts i omkring 190 miljoner exemplar, vilket gör det till det näst bäst säljande tv- och dataspelet i historien efter svenska strategispelet Minecraft.

ANNONS