Nya tv-tips för vecka 37

Den här tv-veckan bjuder på gamla bekantingar och nya säsonger av tittarfavoriter som ”Sherwood”, ”My brilliant friend” och såklart Mia Skäringers ”Tabita” – för att nämna några.

ANNONS
|
Nytt på Max, Disney+, TV4 och SVT – vecka 37
Bild: Max

”My brilliant friend” säsong 4 (Max)

Detta är den fjärde och avslutande säsongen av den hyllade tv-serien som bygger på Elena Ferrantes romansvit med samma namn. Här får vi åter stifta bekantskap med Elena Greco (Margherita Mazzucco) och hennes barndomsvän Raffaella “Lila” Cerullo (Gaia Girace). Som så ofta när romaner förvandlas till film och tv-serier finns ett mervärde i att ha läst boken. Den här bokserien har ju nästan alla läst men även för er som har missat eller valt bort den är det bara att kasta sig in i tv-serien. Den står förträffligt på sina egna ben. Premiär 9 september.
Nytt på Max, Disney+, TV4 och SVT – vecka 37
Bild: Sam Taylor

”Sherwood” säsong 2 (SVT)

Manusförfattaren James Graham (”Brexit: The uncivil war”) och karaktärsesset David Morrissey (”The walking dead”, ”Britannia”, ”Blackpool”) är ett marriage made in tv-deckar-heaven. För BBC-dramat ”Sherwood” är en verkligt mångbottnad polisserie och Morrissey får visa att han är en av Storbritanniens absolut finaste skådespelare när han i rollen som den prövade polisintendent Ian St Clair försöker att förena det splittrade gruvsamhället i Nottinghamshire. Det är ingen enkel uppgift, låt oss uttrycka det så. Premiär 9 september.
Nytt på Max, Disney+, TV4 och SVT – vecka 37
Bild: Disney+

”The old man” säsong 2 (Disney+)

Första säsongen var spännande fram tills de sista två avsnitten. Då kroknade ”The old man” en aning. Men det slutade intressant och vi är nog många som på nytt ser fram mot att följa den åldrande CIA-spooken Dan Chase (Jeff Bridges) när han jagas av FBI-chefen Harold Harper (John Lithgow). Om inte annat är det en veritabel njutning att bara luta sig tillbaks och låta sig underhållas av två så enorma skådisar som Jeff Bridges och John Lithgow. ”Grumpy old men” vore dock en mer passande titel – om den inte redan vore tagen. Premiär 12 september.
Nytt på Max, Disney+, TV4 och SVT – vecka 37
Bild: Niklas Maupoix

”Tabitas Tattoo änd cär” (TV4 och TV4 Play)

Jag vet inte hur mycket av fritidstatueraren Tabita och den gränslösa hårfrisörskan Gulletussan som finns (kvar) i Mia Skäringer, men det kändes väl ändå som en tidsfråga innan de mest uppskattade figurerna från ”Mia och Klara” skulle få en egen spin-off. Även om det såklart har tagit sin tid. Kan inte påstå att jag legat dubbelvikt av skratt åt någon av dessa figurer, men Mia Skäringer är på många sätt ett geni så när hon nu fått fria tyglar och en egen tv-serie borde det ju kunna landa i något eget, sevärt och förhoppningsvis riktigt roligt. Den som lever får se. Premiär 13 september.
Nytt på Max, Disney+, TV4 och SVT – vecka 37
Bild: Janne Danielsson

”Klassiska klubben” (SVT och SVT Play)

”Lättsamt och initierat om teater, dans, opera och klassisk musik.” Där har ni programidén för SVT:s nya serie ”Klassiska klubben” i ett nötskal. Det kan såklart bli exkluderande och tjötigt när Ella Petersson, Emma Molin, Sunil Munshi, Richard Hamrin, Cecilia Suhaid Gustafsson, David Huang, Sanna Gibbs, Jonas Valfridsson och Erik Mattsson i första avsnittet träffas för att titta på – och därefter diskutera – föreställningen ”Hamlet” med Silvana Imam i huvudrollen. Det kan också bli fascinerande och intressant. Med tanke på tablå-tv:s många infantila lekprogram känns i alla fall ”Klassiska klubben” som en vuxen och efterlängtad motvikt. Premiär 14 september.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS