Nemo vann Eurovision i Malmö i år med ”The code”.
Nemo vann Eurovision i Malmö i år med ”The code”. Bild: Jessica Gow/TT

Partiet vill stoppa Eurovision i Schweiz: ”Satanism”

Efter Nemos vinst i Eurovision i Malmö har det blivit Schweiz tur att arrangera musiktävlingen. Men det konservativa partiet FDU försöker nu stoppa detta, som de kallar för ett ”propagandaevent” skriver The Guardian.

ANNONS
|

Det kristna högerpopulistiska partiet Federala Demokratiska Unionen, FDU, eller Eidgenössiche-Demokratische Union som de heter på tyska, försöker nu hindra schweiziska städer från att arrangera Eurovision song contest nästa år. Detta genom att utnyttja landets direktdemokratiska system med folkomröstningar för de potentiella värdstädernas budgetar, där låneansökningar för att arrangera Eurovision ingår. Än så länge har Zürich, Genève, Bern och Basel anmält sitt intresse att hålla i Eurovision.

Folkomröstningar är väldigt vanliga i Schweiz, som en viktig del av landets direktdemokratiska system. Vem som helst kan ta initiativ till en omröstning, men för att den ska accepteras krävs 100 000 namnunderskrifter. Omröstningarna är bindande och resultatet blir alltid lag.

ANNONS

”Eurovision song contest är en hemskt propagandatillfälle”, sade FDU på sina sociala medier på tisdagen. Samuel Kullmann, en senior FDU-medlem, sade till den schweiziska radio-kanalen SRF att Eurovision var ett ”firande, eller iallafall ett tolererande av, satanism och ockultism”.

FDU är ett litet parti och har bara ett säte i landets Nationalråd. Partiets önskan om folkomröstning har dock stöttats av delar av landets största parti, det högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet, SVP.

SVP:s ungdomsförbund stöttar idén om folkomröstning, och understryker att Eurovision bland annat står för vad de kallar ”introduktionen av ett tredje kön”. Nemo, artisten som vann årets Eurovision med låten ”The Code”, är icke-binär och har tidigare uttalat sig om att landet bör tillåta ett tredje juridiskt kön.

Läs mer på GP kultur:

LÄS MER:Nederländernas Joost Klein diskas från Eurovision-finalen

LÄS MER:Eurovision har visat oss hur illa ute vi är

LÄS MER:Nederländerna efter Joost Klein – ställer kanske inte upp igen

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS