Populära Record store day fyller moppe

Tredje lördagen i april är Record store day – skivbutikernas och vinylälskarnas dag. Det är sedan gammalt. Sedan 15 år för att vara exakt. Och ”helgdagen” fortsätter att fascinera.

ANNONS
|

Det luktar vinyl och människor inne på Bengans i Majorna. Det är i alla fall så det känns efter att nästan ha behövt tränga sig in i skivbutiken. För trots en slösande vårsol, trots att Liseberg öppnar för säsongen, trots att Världsbokdagen lockar läsare till området vid Lagerhuset och trots att stadens museer har gratis entré dagen till ära så är det massor av människor även på Bengans.

Därinne spelas Alex Camerons senaste album på låg, shoppingvänlig volym och medan Amanda ”Slowgold” Werne soundcheckar sin akustiska gitarr på den lilla scenen strax intill butiken, botaniseras det bland limegröna ep-skivor med The Soundtrack of Our Lives, gula liveplattor med Pixies på Coachella och Elton Johns Thom Bell-sessions på lila vinyl.

ANNONS

Record store day i ett 40-tal butiker

I ett 40-tal svenska skivbutiker firades Record store day på lördagen. Från Söderhamn och Gävle i norr ner till Lund och Malmö i söder har folk fingrat och klämt på allt från svårfångade dyrgripar och rariteter som Motörheads ”The löst tapes vol 2”, till rena orimligheter som Offsprings samlade hits. Så även på Bengans i Göteborg.

– Det var kö runt hörnet och ner mot Sjömanskyrkan när vi öppnade klockan nio i morse, berättar skivbutikens ägare Peter Sandberg.

Inget ovanligt i sig. Record store day brukar locka fram såväl stora som små skivköpare och efter två år av pandemiutspridda skivdagar var det många på Bengans som uppskattade att den klassiska dagen, tredje lördagen i april, åter var i bruk. Även om det faktiskt blir ännu en Record store day-dag den 18 juni i sommar eftersom vinylpresserierna inte hunnit trycka färdigt alla specialupplagor.

Record store day fyller 15 år

Record store day startade 2007 i Baltimore och fyller alltså moppe i helgen, hela 15 år. Sverige drog igång Record store day året efter som ett sätt att lyfta landets skivbutiker i en tid där själva evolutionen tycktes ha lämnat skivhandlarna vid vägkanten.

Men tanken med Record store day var – och är – också att skapa en fysisk mötesplats för landets skivsamlare, där ”vinylmän” i alla åldrar och av olika kön kan mötas för att bläddra i backar, snacka om Tangerine Dream och fundera på varför de har hamnat där de är i livet.

ANNONS

– Jag har alltid samlat på skivor och här finns mycket som lockar mig, säger Lars Björkeström och visar upp dagens 80-talsfångst i form av ett par nypressningar med Erasure och Frankie goes to Hollywood.

Record store day är Bengans viktigaste dag på året

Lite längre bort i butiken hukar systrarna Johanna och Filippa över en vinylhylla och funderar på vad de ska köpa.

– När vi var små tog pappa hit oss varje söndag och vi är mer eller mindre uppväxta på Bengans. Det är en fantastisk skivbutik, säger Johanna och får medhåll av sin lillasyster.

– Bengans är en institution och ett av de viktigaste ställena i hela Göteborg. Det känns fint med en sådan här dag och att kunna stötta butiken, säger Filippa, 35.

För Bengans ägare Peter Sandberg är Record store day en trevlig, intensiv, stressig och rolig dag. Men också mer än så.

– Det är vår största försäljningsdag på året.

Fler texter om skivor och musik:

LÄS MER:Record store day - här är artisternas egna favoritalbum

LÄS MER:Så fick musikindustrin oss att sluta ladda ner

LÄS MER:Record Store Day lockade trots vårsolen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS