Råttorna fortfarande kvar på Universeum

Universeum har fortfarande problem med vilda råttor som tagit sig in i deras regnskog. Men åtgärderna man satt in har gjort dem färre till antalet.
– Vi ser att det gett resultat, säger Charlotte Mansfield på Universeum.

ANNONS
|

Som GP rapporterade i början av november har besökare stött på råttor i Universums lokaler, framför allt i regnskogen. Problematiken med skadedjuren har funnits ett tag, men trappats upp i samband med byggnationer och sprängningar i närheten av Korsvägen.

Efter att ha genomfört ett antal åtgärder tillsammans med Anticimex är råttorna fortfarande inte borta.

– Det finns råttor kvar i vår fastighet men de är betydligt färre. Det är en kombination av tre typer av åtgärder som vi ser ger effekt, säger Charlotte Mansfield, pressansvarig.

Kanske ska gå in med kameror i avloppssystemet

Det handlar bland annat om automatiska fällor, foderstationer med förgiftad föda och att täppa till vägar in i fastigheten och mellan olika delar av byggnaden.

ANNONS

– Vi undersöker också möjligheten att använda kameror och ta oss ner i avloppssystemet, för att på så vis potentiellt hitta fler vägar in som man kan täta till.

Men enligt Charlotte Mansfield är det inte säkert att man kommer få bort problemet helt, oavsett vilka medel man tar till.

– Alltså, har man en fastighet i en stad så har man alltid haft och kommer alltid ha ett behov av att sanera mot skadedjur. Det är ju ett problem som även fanns innan sommaren och ett problem som i viss mån kommer fortsätta. Så att få ett hus som är hundra procent tätt, det kommer inte ske.

– Det här är inte ett problem bara för oss. Det byggs mycket i hela stan och det gör ju att råttorna, när man stör deras boplatser, söker sig till värme och föda på andra ställen. Det är spännande att bo i en stad under utveckling.

Och spännande för råttorna att bo i en regnskog kanske?

– Det är ju framför allt väldigt varmt och skönt, så ja.

Gnagarna kan innebära en ökad risk för spridning av sjukdomar bland de andra djuren och orsaka skador på vattenrör och ledningar bland annat, men hittills har man inte kunnat se att något av detta skett.

ANNONS

LÄS MER:Råttor på Universeum: ”Tar sig upp från Västlänken”

LÄS MER:Skräckfilmen ”Karusell” spelas in på Liseberg – parken satsar sex miljoner

LÄS MER:Så rymningssäkert är reptilariet på Universeum

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS