Recension: Sabrina Carpenter – Short n’ sweet

Sabrina Carpenter har skapat ett genialiskt framgångsrecept. Hennes snuskiga texter och skoningslösa attityd särskiljer henne från resten av popvärlden – och det är omöjligt att inte skratta och applådera, skriver Tuva Lejonklou.

ANNONS

“Short n’ sweet” är Sabrina Carpenters sjätte album, men på många sätt också hennes allra första.

Sångerskan, som gjort musik i över tio år, har inte förrän nyligen börjat uppmärksammas globalt. Samtliga med sociala medier har, om än ofrivilligt, med största sannolikhet hört någon av hennes singlar “Please, please, please” och “Espresso”, som sköts som missiler upp i topplistorna under sommaren.

En stor del av det som skiljer denna musik från den typen av pop som läggs till i klädbutikernas tortyrliknande spellistor, börjar framkalla avsky hos lyssnarna och sedan glöms bort, är texterna.

”En snärtande analys av dagens dejtingvärld”

Sabrina Carpenter, och de låtskrivare hon jobbar med, har ett skarpt öga för detaljer. De leker med orden och tillför en humoristisk ton, snuskiga skämt, och en vitsig attityd.

ANNONS

Ett av många exempel är countryinfluerade “Slim pickins”, en snärtande analys av dagens dejtingvärld ur hennes, och många andra 20-någonting åriga tjejers perspektiv:

“Jesus, what's a girl to do? This boy doesn't even know the difference between ‘there’, ‘their’ and ‘they are’, Yet he's naked in my room”

”Onanera till Leonard Cohens texter”

Ett annat exempel är skoningslösheten i “Dumb & poetic”, där hon berättar för sitt ex vem han egentligen är: en snubbe som låtsas vara djup genom att läsa självhjälpsböcker, käka psykedeliska svampar och “jack off to lyrics by Leonard Cohen”.

Frågan är om någon annan inom samma sfär har lyckats med detta lika väl. Det finns många framgångsrika popsångerskor, men alla tycks ha sin egen nischade publik. Olivia Rodrigo tilltalar en något yngre publik, Taylor Swift en något äldre, ingen av vilka förmodligen är superintresserad av Sabrinas explicita texter.

”Ibland blir underhållningen en fälla”

Den enda jag kan komma på är Billie Eilish, men eftersom hon gått all in i sin sapfiska era, får Sabrina istället möjligheten att fylla positionen som den evigt besvikna heterosexuella tjejen som förbarmar sig över att gud tyckts glömma hennes “gay awakening”.

Albumets starka sida, att det följer ett perfekt recept, blir stundvis också dess svaga. Ibland får jag känslan av att underhållningen är en fälla, typ som att fastna i en ändlös scrollning genom ett flöde av kändisnyheter och slimevideos.

ANNONS

Sedan sångerskans senaste album “Emails I can’t send” har allt förbättrats; “Short n’ sweet” är ett koncist, väl genomtänkt album, och samtliga tolv låtar är välproducerade, catchy hits.

Det som vid första anblick kan verka substanslöst är alltså egentligen rätt genialiskt: oavsett om du relaterar till Sabrina Carpenters erfarenheter eller bara uppskattar den klyftiga humorn finns det något att hämta här. Det blir liksom omöjligt att inte skratta och applådera.

LÄS MER:Spotifys lista: Låtarna som slår i sommar

LÄS MER:Kritikstormen mot Katy Perry – flopp eller satir?

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS