Recension: Sommar i P1 – Alexander Hermansson

Alexander Hermansson har varit igenkänd av barn i hela sitt vuxna liv, med inre och yttre krav om att ständigt vara en glad förebild. Det låter som en mardröm.

ANNONS

”Ridi, Pagliaccio”.

Jag hör Pavarottis inspelning av ”Vesti la Giubba” växa fram någonstans i bakhuvudet, hur han i tårar smetar det vita sminket över ansiktet och sjunger ut ”skratta clown och alla applåderar”. Det är ett klassisk motiv, den sårade konstnären som måste fortsätta underhålla – ”the show must go on”.

Men vad händer om lamporna aldrig släcks? I hela Alexander Hermanssons vuxna liv har det offentliga och privata varit ihoptvistat. Först genom Youtube-kanalen Rackartygarna och sedan genom ett decennium som programledare för Sommarlov och andra barnprogram i SVT.

Han beskriver hur barn ständigt graviterar mot honom, deras förväntningar, leklust och frågor. Kampen för att inte göra dem besvikna men ändå bibehålla den egna integriteten, att kunna ge sin egen son uppmärksamhet på leklandet när de andra tränger sig närmare och närmare. Att orka.

ANNONS

Personligen låter det som en mardröm, men Alexander Hermansson verkar förvånansvärt trygg med det hela. Visst, medger han, har han utmattningssymtom och flera år efter skilsmässan från frun och programledarpartnern Caroline frågar barn fortfarande om de båda inte kan dyka upp som ”värsta bästa barnvakterna” hemma hos just dem. Det vore lätt att vråla rakt ut men Rackaralex uppger att han på det stora hela är lycklig och tacksam för sin position. Narrativet att han blir ledsen i bland fungerar mest som ett pedagogisk budskap och känns tydligt riktat till en yngre publik.

På det viset är ”Sommar i P1” ett brutalt format.

Det är fascinerande, som så mycket i Alexander Hermanssons sommarprat. Han berättar om hur han själv var mobbare som liten och om hur Rackartygarna tillhörde Youtube-pionjärerna och alltså gick in helt aningslösa om mediets kraft och konsekvenser. Jag vill bara veta mer.

På det viset är ”Sommar i P1” ett brutalt format. Värdarna får som regel ett program på sig att knöka in allt, oberoende vilka trådar som skulle kunna utvecklas. Hermansson snuddar till exempel bara vid sin kristna tro och nämner inte alls relationen till Hillsong. Men som alltid kan ju tankarna och samtalen fortsätta utanför radiovågorna och jag föreställer mig att Hermanssons sommarprat är ett just ett sådant.

ANNONS

Vem?

Alexander Hermansson är 32 år och från Stockholm.

Han blev känd genom sina akrobatiska stunts under artistnamnet Rackaralex på Youtube och i ”Talang” med Rackartygarna.

2014 blev han programledare för ”Sommarlov” och de senaste tio åren har han lett ett antal barnprogram i SVT. Därtill uppträder han och föreläser om mobbning.

Sommarpratare 16 juli:

Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan Stockholm

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Oscar Stenström

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Carl Bildt

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 - Malena Ivarsson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS