Recension: Sommar i p1 – Andrev Walden

Andrev Walden ägnar sitt sommarprat åt rymden och åt rädslorna. Det är en fröjd att lyssna till författaren i sitt rätta habitat, tycker Nina Morby.

ANNONS
|

Innan Andrev Walden började prata om de jävla karlarna och hur det var att ta emot Augustpriset i detalj, var hans två främsta krönikeämnen rymden och föräldraskapet. I artikelsamlingen ”Ditt lilla mörker i ljuset” handlar ungefär varannan text om universums oändlighet och varannan om känslan av att motvilligt placera sitt hjärta i händerna på en treåring med imponerande grad av nonchalans inför dess överlevnad. Båda ämnena framstår som lika skrämmande.

Det är där, bland kosmos och rädslorna, som Andrev Walden befinner sig i sitt rätta habitat. I sitt sommarprat har han hittat hem, efter en kort stund på irrvägar.

ANNONS

Det blir med andra ord en hel del prat om rymden. Andrev Walden har en barnslig fascination för vad som försiggår på andra sidan atmosfären, och beskriver sina upptäckter som om lyssnaren vore lika infantil. För alla som inte slukat bibliotekets hela utbud av rymdböcker eller försökt räkna ut storleken på den konformade skugga som vanligtvis går under begreppet ”natten”, är det tacksamt. Det är vad Andrev Walden har ägnat sig åt under de många timmar då han inte känt för att ”övningsköra döden”. Det vill säga sova.

Vem?

Andrev Walden, född 1976, är journalist och författare. Förra året tilldelades han Augustpriset för årets skönlitterära bok med debutromanen ”Jävla karlar”.

Som krönikör har han nominerats till Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare.

Men så blir också det mesta intressant när det berättas genom författarens ordbehandlingsprogram. De fyndiga formuleringarna (”drömåterberättarna ligger på laddning”) och dråpliga slutsatserna (”ingen av dina förfäder riskerade att bli uppäten eller påsatt av månen”) gör att skrattet aldrig är långt borta. Oavsett om ämnet är ingenjörskonsten att betala räkningar, att inte sova med lampan släckt innan man är 25 eller att vara vikarierande journalist som hatar att ringa samtal.

Vissa anekdoter känns igen från hans texter, men de är också så bra att de tål att upprepas. Som den från krönikan ”Barn är inte bra på att leka”, om när han går upp om nätterna och ritar innanför linjerna i barnens bilderböcker. För att i hemlighet uppbåda ordning och reda i deras kaosfyllda lekar.

ANNONS

Andrev Walden är en egendomlig människa, med egendomliga intressen och en egendomlig syn på världen som omger honom. Det är en ynnest att få ta del av verkligheten genom hans ögon, och alldeles egna vokabulär.

Sommarpratare 13 juli:

Sanna Sundqvist, skådespelare

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 –Stella Österling

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Zećira Mušović

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Oscar Stenström

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS