Recension: Sommar i P1 – Ellen Krauss

Ellen Krauss coming of age-sommarprat är mysigt men borde ha tagit ut svängarna mer, tycker Esther Arndtzén.

ANNONS

Jag har gillat Ellen Krauss sen hon var med i ”Så mycket bättre” 2023, som också orsakade hennes stora genombrott. Hon var så rolig och oförställd, kändes genuint skön (i jämförelse med Jonathan Johanssons konstanta surande).

Alas, jag är smått besviken. Personligheten lyser igenom till viss del, men det är som att sommarpratsformen är för styvnad för att hennes vitsiga humor ska få plats. Hon hade helt enkelt tjänat på att kolla bort från manuset ibland och vara mer pratig.

Det Ellen Krauss ger oss är en klassisk, konstruktiv coming of age-historia om sexualitet, könsroller och självacceptans. Som i en film inser Ellen en dag i de tidiga tonåren att hon är lesbisk, och först är det total kris. Hon är rädd för att bli behandlad annorlunda bland hemorten Vallentunas alla hästtjejer (som ju inte är den mest gemytliga gruppen). Men hon kommer ut, vilket går bättre än hon hade förväntat sig. Detta till tonerna av queerikonerna Christine and the Queens och Big Theifs Adrianne Lenker. Lite Taylor Swift också. Musikvalet i sig gör pratet värt en lyssning.

ANNONS

Vem?

Ellen Krauss är artist och låtskrivare. Hon är uppvuxen i Västerås, Vallentuna och Johannesburg i Sydafrika.

Upptäcktes som 16-åring av musikproducenter när hon lade ut sin första låt ”New York” på Soundcloud.

Genombrottet fick hon 2019 med debutsingeln ”The One I Love”. 2020 kom debutalbumet ”Pearl”, för vilket hon utnämndes till ”Framtidens artist” av Musiken i P3. Har också vunnit pris som ”Årets vis/singer-songwriter” vid Grammisgalan 2024.

Medverkade i 2023 års upplaga av ”Så mycket bättre” med bland andra Jonathan Johansson och och Peg Parnevik.

På så sätt lunkar det på på ett lite enformigt och förutsägbart sätt. Jag hade till exempel gärna hört mer om relationen till musiken, eller hur det har varit att vara lesbisk och ung kvinna i branschen. Men det finns stunder då jag blir riktigt berörd, som när hon berättar om den där första elektriska ungdomsförälskelsen i en tjej i fotbollslaget. Och när hon kommer ut för sin mamma. Ibland är hon också riktigt rolig, som när hon försöker googla sig till hur många andra lesbiska det kan finnas i Vallentuna kommun i procent.

Det här är inte ett sommarprat som etsar sig fast på hjärnbalken direkt, men i sin enkelhet är det mysigt. Krauss har en lovande karriär framför sig och jag blir inte förvånad om hon får ta på sig SR:s blomsterkrans igen. Kanske vågar hon ta ut svängarna lite mer.

Sommarpratare 24 juni:

Birgitta Ohlsson, före detta liberal minister, avdelningschef NDI

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS