GP:s Nina Morby recenserar Hampus Nessvolds sommarprat.
GP:s Nina Morby recenserar Hampus Nessvolds sommarprat. Bild: Mattias Ahlm

Recension: ”Sommar i P1” – Hampus Nessvold

Hampus Nessvold doppar tårna i barndomens ensamhet och saknaden efter farfadern, men går aldrig in på djupet. Som helhet blir hans sommarprat spretigt och knappt, tycker Nina Morby, som hellre hade lyssnat till hans tankar om machokultur och feminism.

ANNONS
|

Jag får inte riktigt grepp om Hampus Nessvold. Eller snarare: jag förstår inte grejen med honom. Hans kändisskap började när han som platinablond aktivist ville få män att ifrågasätta machonormen. Sedan sadlade han om, klippte sig och fick en biroll i den komiskt dåliga serien ”Sommaren med släkten”.

Hoppet därifrån till att få en egen humorserie på SVT känns helt enkelt lite märkligt.

Det är alltså med viss skepsis jag börjar lyssna på hans sommarprat. Till en början motbevisad: den inledande delen om hur han är den minst krigsdugliga mannen i Sverige är dråplig, lagom satirisk och, föreställer jag mig, helt sann.

ANNONS

Sedan går det utför. Nessvold har inte valt ett tema för sitt sommarprat, utan gör snabbvisiter i olika ämnen och tider i sitt liv. Från uppväxten i den lilla orten utanför Värnamo till livet i nöjesindustrin. Han doppar tårna i barndomens ensamhet och saknaden efter farfadern, men går aldrig in på djupet. Helheten blir spretig och knapp.

Vem?

Hampus Nessvold är skådespelare och manusförfattare, känd för karaktärer som Terese i kassan och Präst-Björn. I våras framförde han monologen ”Sakarias spyor” på Kulturhuset Stadsteatern och i sommar spelar han ”Ett resande teatersällskap” med Eva Rydberg i Helsingborg.

Tillsammans med Mia Skäringer har han podden ”Skäringer & Nessvold” och duon har även turnerat ihop med scenföreställningen ”Just idag mår vi bra”.

Av hans gäster att döma är det inte ont om Dramatenskådisar i Hampus Nessvolds inre krets. Sommarpratet gästas av såväl Krister Henriksson som Anki Lidén och Görel Crona. Och så Carola, i ett inslag som gör att jag vrider mig i plågor.

När programmet är slut har han ännu inte vidrört ämnena han först blev känd för att tala om. Jag får känslan av att Hampus Nessvold inte vill kännas vid sin tidigare karriär som machomotståndare. Lägligt nog är det inte längre en statussymbol att vara manlig feminist.

Just därför hade det varit intressant att höra hur han ser på frågorna som han brukade brinna för så starkt. Hellre det, än att lyssna på när Carola wailar till ”Kalle Johansson”.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Här är årets Sommarvärdar i P1

LÄS MER:"Sommar" – bara i Sveriges Radios app

LÄS MER:Caroline Ringskog Ferrada-Noli: ”Folk kommer tro att jag är helt sjuk i huvudet”

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS