Recension: Sommar i P1 – Jens Bergensten

Jens ”jeb_” Bergensten är den introverta spelnörden från Örebro som blir stoppad av fans på gatan i New York – han styr nämligen över världens mest sålda datorspel, Minecraft. I sitt sommarprogram tar han med lyssnaren till sitt livs värsta år: 2014.

ANNONS
|

Queens ”Bohemian rhapsody” drar stillsamt igång någonstans i mitten av speldesignern Jens Bergenstens sommarprat. Han har precis beskrivit de första åren på Mojang, spelstudion som ligger bakom världsfenomenet ”Minecraft”.

Ett litet, sammansvetsat team i Stockholm kodade, festade och firade framgångar och födelsedagar ihop. Skrålade till Queen under sena nätter. Sedan tröttnade grundaren Markus ”Notch” Persson på pressen och industrin som började omge hans skapelse och sålde rubb och stubb till Microsoft för den hisnande summan 2,5 miljarder dollar.

Vem?

Jens Bergensten föddes 1979 och är uppvuxen i Örebro.

Han började utveckla spel som 11-åring och kom till spelstudion Mojang när han var 31 år gammal. Efter bara ett år på företaget tog han över utvecklingsansvaret för ”Minecraft”, indiespelet som blivit ett världsfenomen.

Bergensten utsågs, tillsammans med Mojangs grundare Markus ”Notch” Persson, till en av världens 100 mest inflytelserika personer av tidningen Time 2010.

Det var alltså 2014, ett år då Bergensten och hans fru även genomled flera missfall, och förlorade en älskad katt. Mojang var ett andra hem. Devisen var ”vi mot dem” och ”stick it to the man”. Plötsligt skulle de ägas av the man.

ANNONS

”Folk grät på kontoret”, berättar Bergensten. Allt de stått för tycktes satt i gungning.

Men han valde att stanna kvar och är än i dag designchef för ”Minecraft”. Jens Bergensten framstår som linjerad med sitt livsprojekt: ”Minecraft” är öppet, uppmuntrande och kreativt, han själv verkar ödmjuk och vänlig. Det blir inga saftiga detaljer om den stundtals kontroversielle Markus Persson, vilket man väl kan begripa, däremot en inblick hur man balanserar en engagerad användarskara med konstnärlig integritet.

Och alltså, poäng till musikvalen. De speglar hur spel och musik gått hand i hand de senaste decennierna, och är väl valda utifrån dramaturgin. Snyggt!

Sommarpratare 10 augusti

Majgull Axelsson, författare

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS