Recension: Sommar i P1 – Joakim Paasikivi

Är verkligen ”Sommar i P1” ett rimligt sätt att underhålla sig på 2024? Är detta vad svenska folket borde lyssna på under semestern? Jonathan Bengtsson lyssnar på den sympatiske Joakim Paasikivi och blir trött på hela formatet.

ANNONS
|

Joakim Paasikivi är överstelöjtnant, expert på krigföring och har kommenterat den ryska invasionen av Ukraina i medier. Han är också lärare och strateg på Försvarshögskolan.

Texten har uppdaterats med en rättelse.

Sommarpratet är idag en möglig underhållningsform, låt oss börja där. När var det senast roligt, eller behagligt, eller över huvud taget godtagbart att lyssna på ”Sommar i P1”? Hur ska vi kunna tillbringa nittio minuter med ännu en sommelier eller alpin skidåkare? Eller en lesbisk präst, som berättar om hur hon överkom sina gudstvivel?

Kanske är formatet helt enkelt inte effektivt, så tänker man. Sedan inträder Joakim Paasikivi och är ändå lite trivsam.

Den 63-årige överstelöjtnanten må begå flera synder i sitt sommarprat, som handlar om Ryssland och Ukraina, krigföring och släktband.

ANNONS

Joakim Paasikivi djupt berörd

Men denne man är samtidigt sympatisk och berest. Han har kört terrängbil i världens mest minerade land, han har arbetat inom FN, och mönstrat i Finland. Han kan tala om hur hela arméer rör sig och tänker, han kallar Putin för "en dålig strateg".

Paasikivi behärskar också något som få andra sommarpratare gör. När överstelöjtnanten pratar om Ukraina, eller sin egen familjehistoria, blir han märkbart rörd. Men utan att överdriva eller iscensätta. Sedan fortsätter han att tala.

Men trots dessa utmärkta stunder känns programmet givetvis saktfärdigt, för tillrättalagt och riskfritt. Är detta Joakim Paasikivis fel? Eller är det bara så att ”Sommar i P1”-formatet kan göra vilken berättelse som helst förutsägbar, långsam och livlös?

I en tidigare version av recensionen stod det att Paasikivi grät under programmet, vilket var felaktigt.

Sommarpratare 27 juni:

Vivi Wallin, influencer ”Mammasanningar”, poddare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS