Recension: Sommar i P1 – Trolle Rhodin

Trolle Rhodin har gott självförtroende och älskar sitt liv. Ibland är allting bara så enkelt. Cirkusdirektörens brist på ängslan är mycket avslappnande att lyssna på, menar Jonathan Bengtsson.

ANNONS

Trolle Rhodin är 35 år, och cirkusdirektör på Cirkus Brazil Jack. Hans halvdanska farfars far startade företaget, och Rhodin har nu ålagts uppgiften att föra det vidare in i en ny generation.

Rhodin har inget fast boende, utan lever med sin fru, en trapetsartist, i en husbil.

Trolle Rhodin är en man som tror på sig själv, vilket är ett utmärkt beslut. En cirkusdirektör skall vara kraftfull och direkt. En cirkusdirektör ska vara ovanligt trygg i sin egen förmåga.

Betänk följande passage från Rhodins sommarprat, som infaller under de första tio minuterna. "På hemkunskapen kunde jag jonglera med knivar, eller balansera dem på huvudet eller näsan. Redan som barn behärskade jag sånt". berättar Rhodin och fortsätter:

"På musiklektionerna spelade jag alla instrument. På språklektionerna kunde jag redan språket. Jag kunde tyska bättre än tyskalärare. Samma sak när det kom till franskan och engelskan. I dag pratar jag ungefär nio olika språk flytande".

ANNONS

Det är behagligt att lyssna på Trolle Rhodin. Han älskar sitt yrke, han vet sin kapacitet, och han tvivlar nästan aldrig. Under cirkusdirektörens nittio minuter får vi historier om mänskliga kanonkulor. Om en man med "extremt flexibel" buk, som spyr upp klart vatten framför publik. Rhodin talar om en kvinna som "skrapar skalpen" mot en avfyrad pil, om sitt romska arv och sina sminkvanor.

Allting är mycket underhållande, men kanske något magert på reflektion. 35-åringen skulle, till exempel, kunna berätta mer om hur illa det går för cirkusen som underhållningsform. Eller om exakt hur mödosamt det kan vara att leva i en husbil. Han skulle kunna resonera över sina eventuella tillkortakommanden som direktör, eller för den delen människa. Men Trolle Rhodin är framför allt munter. Vilket gör hans sommarprogram sällsynt, och kanske rent ut sagt lite beundransvärt.

Sommarpratare 2 juli:

Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS