Skånska komikern Petrina Solange var Pandoras höjdpunkt enligt Jonathan Bengtsson. Hon har utsetts till årets kvinnliga komiker både 2015 och 2018 och har medverkat i program som "Parlamentet" och "Släng dig i brunnen".
Skånska komikern Petrina Solange var Pandoras höjdpunkt enligt Jonathan Bengtsson. Hon har utsetts till årets kvinnliga komiker både 2015 och 2018 och har medverkat i program som "Parlamentet" och "Släng dig i brunnen". Bild: Anders Berg

Recension: Standup på Pandora - Oceanens humorklubb

På Oceanens humorklubb Pandora har GP:s Jonathan Bengtsson sett fyra komiker göra sin grej. Det blev dansant, skärpt och strösslat med brännkraftigt material.

ANNONS
|

De första minuterna av Carl Stanleys rutin är besynnerligt dansanta. Över scengolvet slungar han med sina ben, som en av bär förgiftad dressyrhäst.

Den skånske jordfräsen håller på att visa hur killar beter sig ute på klubb, och säger egentligen inte mycket nytt. Ändå är det korta inslaget fint och förvånande; plötsligt har Carl Stanley blivit en fysisk komiker.

På humorklubbar som Pandora ser man ibland sånt. Stora namn kommer hit för att pröva brännkraften i sitt nya material, men också för att bygga om sig själva lite.

LÄS MER:Recension: Ståuppklubben med Emma Knyckare, Nicklas Dahlström och Josefin Jonasson

Oceanen påminner ikväll om en siciliansk hamnkrog utan kollektivavtal. Tända ljus, rutiga dukar. Bord i vilda former och storlekar.

ANNONS

Pandoras Marcus Thapper och John Gillberg inleder i förfärlig hastighet. Värdarna skvätter ur sig ömhet och ilska uppe på scen, som två lövblåsare någon har tankat med wasabisenap.

Man märker att de umgås ofta, man märker också att de hatar varandra lite ibland. Orden väller ur dem blint och härligt.

Stora komiker kommer för att pröva brännkraften i sitt nya material.

Standup handlar annars ofta om att skära bort och tvätta. Carl Stanley tar detta arbete på ett sällsynt allvar: Trots att han för sig med mycket nytt material tycks flera skämt så förtvivlat färdiga ikväll. Som rena, exakt utskurna block av humor. Dock går det att anmärka på hans undernärda observationer om samtiden: en utläggning om fettaktivism är alltigenom bekymrande.

Stanley vet också gränsen mellan ljuv ilska och tomt raseri. Han lyckas ständigt vara hatisk och fräsande uppe på scen, utan att förfalla till precisionslös vrede. 23-åringen påminner lite om en deprimerad sockerbagare; det är sympatiskt.

Petrina Solange är icke någon sockerbagare, även om hon och Carl Stanley har mer gemensamt än vad man kan ana. Också hos Solange finns något förskräckligt rakt och omedelbart. Men hon fyller upp sina skämt med mycket mer död och avfall.

Hon rätar på sig med ett par oursäktliga abortskämt, och världen tar sin fulla form igen.

Solange kan stå och nästan tappa ur sig svarta, utmärkta observationer under sina framträdanden: De ser ut att trilla av henne helt naturligt. Precis denna paranormala zon når också malmökomikern flera gånger ikväll.

ANNONS

Trettioåringen har dock en oväntad sänka i mitten av sin rutin. Hon ser nästan besegrad ut, planterar både blick och själ i mobilen. Sedan rätar Petrina Solange upp sig med ett par oursäktliga abortskämt, och världen tar sin fulla form igen.

LÄS MER:Recension: ”Livets små njutningar” av Sigge Eklund

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS