Dyraste spriten någonsin såld på Systembolaget

Hur mycket hade du betalat för en flaska sprit? Vissa svarar kanske 200 kronor, andra betydligt mer än så. I förmiddags lades den dyraste spriten någonsin ut på Systembolagets hemsida – och flaskan är redan såld.

ANNONS

För 1 280 000 kronor kan en vanlig medborgare köpa sig nästan vad som helst. Fem personbilar i gott skick, en hygglig lägenhet i utkanten av Göteborg, 58 000 paket med kokosbollar på Willys.

Eller en flaska maltwhisky från destilleriet Macallans, som i förmiddags lades ut till försäljning på Systembolaget.

De 70 centiliterna sprit har lagrats i en sherrytunna i 60 år, buteljerats, och nu alltså sålts för närmare 1,3 miljoner kronor.

Systembolagets pressperson Teodor Almqvist bekräftar att flaskan inte längre går att köpa. Han avslöjar även att det är den dyraste sprit som någonsin har legat uppe via företagets hemsida.

ANNONS

När såldes den exakt?

– Någon gång innan lunch, så den låg ute i mindre än två timmar.

Firar ni på Systembolaget i dag?

– Nej, det här är inget som vi firar.

Enligt beräkningsmodellen ”Alkohol per krona” lägger sig flaskan med Macallans på 25315:e plats i Systembolagets sortiment. Den hamnar då under åtskilliga sorter alkoholfri öl.

Leverantörerna Macallans har sitt destilleri i skotska Craigellachie, och startade sina verksamheter 1824. De är världskända för sin ovanligt dyra maltwhisky.

LÄS MER:Från kebab till buljong – här är fem kul krognyheter

LÄS MER:Lennys knep mot invasiva sniglarna – super ihjäl dem

LÄS MER:Krögarna i Göteborg: Matkravet försvårar

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS