Streetfoodfestivalens bästa mat har korats

En hel brigad av foodtrucks och matstånd har intagit Basargatan under Streetfoodfestivalen. Men vem gör egentligen den bästa maten på området? Hur enkelt är det att bygga en vedugn? Och kan man bli trött på sin egen mat?

ANNONS
|

Jonathan Cohen har gjort något osannolikt, eller egentligen smått bisarrt. Han tycks ha tröttnat på maträtten pizza.

– Jag äter nästan aldrig pizza längre, säger Cohen, samtidigt som han slungar upp en deg upp i luften. 21-åringen äger Pizza pedalling palace, årets bästa streetfood inom kategorin ”Hållbarhet”.

Jonathan Cohen och hans deg.
Jonathan Cohen och hans deg. Bild: Per Wahlberg

Bakom honom står tre medarbetare och för in mat i företagets egenbyggda vedugn. Alla har mjöl över hals, nacke och händer. En het sol fräser mot plåttaket ovanför.

– Men alla företag, och alla människor som man pratar med här vill bara äta av varandras mat. Man tröttnar lätt på sin egen när man gör den hela tiden, säger han.

ANNONS

Cohen och hans vänner började grädda napolitansk pizza i föräldrarnas trädgård för sex år sedan, efter att hans far byggt sig en egen ugn.

Är det svårt att bygga en vedugn?

– Det krävs inte särskilt mycket intelligens egentligen, med det tar tid och tålamod. Så det kan vara svårt, absolut.

Bredvid Cohen står Langa Pagard, iförd stråhatt. Pagard avslöjar att hon fortfarande kan ta sig en bit pizza, åtminstone ibland.

– Man kan väl äta en slice när man är hungrig.

”Jag trodde inte att vi skulle vinna”

Hela Basargatan är full av foodtrucks, rök och musik. Någon suger lite på en majskolv i förmiddagsvärmen. Någon annan går förbi med två labradorer i ett koppel, och en bricka frityr i sin fria hand.

Över allt står människor och förser sig med kolhydrater, protein och fett. Kycklingklubbor, korv, hamburgare på älg, vildsvinskebab. Längre bort har trucken ”Nennas langos” placerat sig, som erhöll första plats i ”Årets dessert” .

– Jag började nästan grina när vi fick gå upp på scen, berättar ägaren Helena Nordin.

– Det kändes liksom inte bra tidigare under dagen, jag trodde inte att vi skulle vinna.

Helena Nordin inne i sin trånga, men gemytliga foodtruck.
Helena Nordin inne i sin trånga, men gemytliga foodtruck. Bild: Per Wahlberg

Men ändå kom hennes surdegslangos att segra. Företagets deg görs på vitt mjöl från en kvarn i Halland, ekologiska oljor och himalayasalt, berättar Nordin som har haft sin foodtruck i över ett decennium.

ANNONS

Tröttnar man någonsin på sin egen mat?

– Ohja, det kan man.

Hur många egna langos äter du över en säsong, när ni är ute?

– Det blir inte så många. Kanske..... fyra?

Tallriken innan ännu några kycklingklubbor placerades på tallriken.
Tallriken innan ännu några kycklingklubbor placerades på tallriken. Bild: Per Wahlberg

Pris för ”Årets bästa streetfood” erhöll malmöitiska Flavor boss, som drivs av Patricia Dianda. Företaget vann även 2022 och 2023.

Kan ni känna att ni har vunnit för många gånger?

– Haha, det får man egentligen inte säga. Det kändes kanske mer första gången, men det är alltid speciellt, berättar Dianda.

– Den här maten är verkligen en förlängning av mig, it’s me. Inspirationen kommer både från det karibiska köket, från Afrika och från Sverige, från allt jag åt som barn.

Dianda tillreder sedan en tallrik från Flavor boss meny, full av knubbiga munkar, avlånga piroger och vitlökssås. Samtidigt kommer den livsentusiastiske kunden Janne förbi.

Janne tillsammans med Patricia.
Janne tillsammans med Patricia. Bild: Per Wahlberg

– Herregud vad gott det här är, helt otroligt, säger han och ruskar sitt huvud.

Hur känner ni varandra?

– Vi träffades precis, berättar Janne.

– Det här är underbar mat, underbar.

”Den här maten är verkligen en förläning av mig”

Dianda fyller sedan på vår tallrik med ännu mer kött. En mindre kulle med kycklingklubbor, sås och munkar skapas.

ANNONS

– Vi vill göra mat som alla kan äta: veganer och köttätare, gamla och unga. Vi har beställning för både barnkalas och 70-årsfester, berättar hon.

En medarbetare kommer ut med munkdeg över bröst, lår och hals. Hon meddelar att gasolen är slut, Dianda viskar någonting tillbaka.

Är det ett stressigt jobb?

– Det kan vara intensivt ibland, det är ingenting att skoja om.

Tröttnar ni någonsin på att äta er egen mat?

– Jo, det kanske man kan göra. Men jag försöker verkligen försöker utveckla och förnya mitt koncept varje år. Maten blir lite, lite annorlunda, jag lägger till lite andra smaker.

LÄS MER:Recension: Darin på Slottsskogsvallens entrépark, fredag

LÄS MER:Recension: Dina Ögon på Kungstorget, Kulturkalaset, lördag

LÄS MER:Årets mest maxade evenemangshelg i Göteborg

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS