Stureplansgruppen tar över Dicksonska palatset

Nu står det klart vad som ska fylla Dicksonska palatset när det åter öppnas för göteborgarna. Stockholmskoncernen Stureplansgruppen planerar att fylla den pampiga villan med bland annat en vinbar och en schackklubb tillsammans med Joel Ighe.

ANNONS
|

Det blir festvåning, restauranger, barer och eventverksamhet när Dicksonska palatset återigen öppnas upp för allmänheten. Higab har låtit renovera 1800-talsvillan under ett års tid och har nu skrivit avtal med Stockholmskoncernen Stureplansgruppen om att fylla huset med champagne, festmiddagar – och en schackklubb.

Stureplansgruppen driver Berns salonger och Gamla riksarkivet i Stockholm, även det historiska lokaler, och hoppas kunna ta sig an Dicksonska palatset i samma stil.

– Vi signerade kontrakten precis. Nu letar vi efter duktigt folk i Göteborg som kan driva verksamheterna, säger Vimal Kovac, vd på Stureplansgruppen.

På entrévåningen blir det förutom restaurang två barer i det återskapade orangeriet och det som från början var familjen Dicksons bibliotek. På paradvåningen på plan två blir det plats för event och julbord.

ANNONS

Joel Ighe gör comeback i Göteborg

Förhoppningen är att Gustav Trägårdh, som nyligen öppnade Gurras tillsammans med Stureplansgruppen, ska kunna ta sig an julborden.

– Han har bra erfarenhet av det från Sjömagasinet. Restaurangen kan vi inte säga så mycket om än, men det skulle inte förvåna mig om det blir något italienskt. vi vill ha något som passar de pampiga lokalerna, men som också känns tillgängligt, säger Vimal Kovac.

I källarvåningen öppnar en vinbar och en schackklubb, under översyn av utvandrade göteborgssonen Joel Ighe. Han öppnade nyligen schackbaren Svarta hästen i källaren under Spy bar i Stockholm, döpt efter en anarko-schack-klubb som drevs av husockupanter i Haga i slutet av 80-talet. Schack har blivit en något otippad trend bland unga, vilket syns inte minst på Tiktok under hashtaggen #chesstok.

– Det har funkat väldigt bra, Joel hade öppet till 04 häromhelgen. Intresset för schack har verkligen exploderat. Det är lätt att lära sig reglerna och komma igång, säger Vimal Kovac.

Öppnar före – eller efter – nästa sommar

Dicksonska palatset byggdes i nyrenässansstil åt affärsmagnaten Oscar Dickson och stod klart 1862. Familjen bodde kvar i huset till 1923, då det såldes till Margaretaskolan som kombinerade hushållsutbildning för flickor med festvåningar och restaurangverksamhet. En kostsam renovering tvingade skolan att sälja Dicksonska 1968, som då hamnade i Göteborgs stads ägo. Huset byggnadsminnesförklarades 1973 och har bland annat hyrts ut som kontor och till ett galleri de senaste åren. Dessutom fungerade villan som kuliss i SVT:s kultserie ”Glappet” som sändes på 1990-talet.

ANNONS

Men huset har också stått tomt stora delar av året. Higab har hyrt ut det till stadsdelsförvaltningen, vilka i sin tur har hyrt ut det olika kommunala förvaltningar. Däremot har det inte varit tillgängligt för privatpersoner.

50 år efter att staden förvärvade paradvillan bestämde sig alltså Higab för att öppna upp den för göteborgarna igen. Under det senaste året har man bland annat återställt det gamla orangeriet mot Södra vägen, där Stureplansgruppen har storslagna planer om uteserveringar i stil med Storköket bredvid Storan.

Renoveringen kommer att vara helt klar nästa vår, och planen är att slå upp portarna sommaren 2024.

– Sedan ska vi göra vissa anpassningar av lokalerna. Att öppna innan sommaren är vår förhoppning, men det kan också bli efter sommaren, säger Vimal Kovac.

LÄS MER:130 år gamla brev hittade på vinden i Dicksonska palatset

LÄS MER:Här är västsvenska slotten man kan besöka

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS