Rivning på Drömmarnas kaj avbryter tv-inspelning

Efter en utdragen kamp mellan konstnärer och kommuner rivs på torsdagsförmiddagen delar av Vindarnas ände, den bortersta delen av Gasverkskajen. Poliser och kommun är på plats för att frakta bort husvagnar som använts som ateljéer – samtidigt som ett tv-team är på platsen för att spela in ”Stugdrömmar”.

ANNONS
|

Tidigt på torsdagsmorgonen var produktionsteamet från Kanal 5:s ”Stugdrömmar” på plats på Drömmarnas kaj för att fortsätta arbetet med den båt de renoverat under veckan. Kort därpå dök flera polisbilar upp, tillsammans med stora lastbilar som skulle påbörja ett rivningsarbete.

– Det var lite överrumplande. I morse stormade det in fyra piketbussar och 16 poliser som sa att vi behövde flytta våra bilar och utrymma, berättar programledaren Mattias Särnholm.

Mattias Särnholm, programledare på Kanal 5:s ”Stugdrömmar” blev förvånad när han mötte polisen på morgonen.
Mattias Särnholm, programledare på Kanal 5:s ”Stugdrömmar” blev förvånad när han mötte polisen på morgonen. Bild: Sanna Tedeborg

Båten som Kanal 5 filmar på hade de däremot tillstånd att vara på, menar Mattias Särnholm, och därför uppstod en diskussion med polisen.

– Men vi löste det. Polisen var väldigt tillmötesgående och förstående, säger Särnholm.

ANNONS

Rivningen, som sker precis utanför den båt ”Stugdrömmar” filmat på, sätter dock rejäla käppar i hjulet för produktionen. Senare under torsdagen ska nämligen båtens ägare få komma och se upprustningen.

– Vi har varit här och jobbat mycket för att det ska bli fint. Vi vet inte riktigt hur det ska bli nu eller när vi får fortsätta, säger Mattias Särnholm.

”Sorgligt att det ska försvinna”

Den här delen av Gasverkskajen, ibland kallad Drömmarnas kaj, som ligger närmast Säveåns inlopp har varit en konfliktyta under flera år. Konstnärer har velat bevara sina ateljéer och konstverk, kommunen vill städa upp allt som står där utan tillstånd.

Under våren trappades konflikten upp till en ockupation – men nu plockar alltså kommunen med hjälp av polis bort de husvagnar som fungerat som konstnärernas ateljéer.

Stämningen på plats har under förmiddagen varit lugn. Ingen av de aktivister som försvarat Vindarnas ände under våren är på kajen, och ingen har stört kommunens arbete uppger polis på plats.

Det visade sig inte vara helt lätt för teamet bakom ”Stugdrömmar” att filma ostört på den omsusade Drömmarnas kaj.
Det visade sig inte vara helt lätt för teamet bakom ”Stugdrömmar” att filma ostört på den omsusade Drömmarnas kaj. Bild: Sanna Tedeborg

Mattias Särnholm känner till konflikten kring Drömmarnas kaj sedan innan, och tycker att det är tråkigt med rivningen.

– Tv-inspelningen är en sak, men samtidigt sker något i samhället som är en större fråga. Det är sorgligt att det här ska försvinna, det är ju många lyckliga människor som har hängt här. Man önskar ju att det skulle finnas en plats där de kan få vara.

ANNONS

Tidigare protester slutade med ockupation

Gasverkskajen ligger intill Gullbergskajen, och har sedan decennier varit en ostyrig del av Göteborgs inre hamnstråk. Under många år rådde en laissez faire-anda som lät båtägarna agera relativt fritt. De kunde ställa dit containrar och andra attiraljer utan att kommunen nödvändigtvis ingrep.

När Carl Norén 2014 köpte den 25 meter långa bogserbåten Øger med plats längst upp på Gasverkskajen stod redan en sliten cirkusvagn intill kajen, som han renoverade och byggde om till teaterscen. Därefter ställde några vänner dit en husvagn som fungerat som musikstudio.

När Göteborgs stad bestämde sig för att städa upp kajen blev de informella överenskommelserna slängda över bord och båtägarna ombads att omgående plocka bort allt som stod längre in än en meter på kajen. Efter protester och upprop beslutade dåvarande Trafiknämnden för att platsen skulle bevaras i samråd mellan förvaltning, konstnärer och båtägare. Under två år försökte man få till en överenskommelse, men samtalen strandade i våras efter att båtägarnas företrädare Carl Norén gav upp.

Då inleddes en ockupation av platsen, med Drömmarnas monument-konstnären Sebastian Rudolph Jensen i spetsen. Den pågick under några veckor innan den avbröts i maj. Då hade kommunen vid ett flertal tillfällen försökt röja undan både nya och gamla byggen på kajen.

ANNONS

Den överenskommelse som nu finns innebär att det bara är två husvagnar och lite annat bråte som ska forslas bort. Containrarna och scenen ska få stå kvar.

LÄS MER:Sista striden om Drömmarnas kaj

LÄS MER:Fullt polispådrag när båtar bogseras från Drömmarnas kaj

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS