Så fungerar det på Göteborgs konstgallerier – bästa tipsen för ett lyckat köp

Göteborg har en uppsjö med ställen där man kan köpa originalkonst – men enligt flera gallerister är det många som inte vågar sig in. Tre gallerister berättar hur ett köp går till, steg för steg, och vad det faktiskt kostar.
– Det finns ett pris men det är inte hugget i sten. Man kan absolut diskutera priset, säger galleristen Pontus Hammarén.

ANNONS
|

På loppis, auktion, second hand, sociala medier... Nu för tiden finns det många ställen att köpa konst på.

– Utbudet för konst är gigantiskt idag och många söker sig naturligtvis till auktionshus också. Beroende på vad man söker kan det vara billigare på auktion än på galleri, men det är lite som att jämföra en nybilshall med Blocket, säger Pontus Hammarén, som driver Galleri Hammarén i Göteborg.

Vad är ett konstgalleri?

Många konstgallerier fungerar som en affär där originalkonst är till salu. Ofta har de en tidsbegränsad utställning, ungefär två-tre veckor och då är det gratis att komma och titta.

– Vi möter en osäkerhet där folk undrar om det kostar något att komma, vad det är för krav för att få komma, om man måste boka tid. Även om vi har stora skyltar där man välkomnas in, säger Monica Göransson, som har Rivercity Gallery på Hisingen.

ANNONS

Cora Hillebrand, som driver ett Galleri Cora Hillebrand i Gårda, har både utställningar där man kan köpa och där man bara kan titta (gratis inträde). Hon tipsar om att skriva upp sig på galleriers utskick och nyhetsbrev där man får veta om kommande utställningar och vilken typ det är.

Hur köper man?

Vissa gallerier jobbar så att de sätter en röd prick bredvid verk som redan är sålda. En grön prick betyder att de är reserverade.

– Jag kan ibland uppfatta det som störande om det handlar om till exempel ljusa, finstämda målningar. Då blir en skrikig röd prick vid målningen plump. Annars finns alltid en lista på kontoret där man kan se vad som är sålt, säger Pontus Hammarén.

Pontus Hammarén arbetade tidigare som chef för Borås konstmuseum
Pontus Hammarén arbetade tidigare som chef för Borås konstmuseum Bild: Nora Lorek

Annars är det bara att fråga, säger han. Cora Hillebrand säger att det i allmänhet är viktigt att man vågar diskutera konsten – och prislappen.

– Man ska inte vara rädd för att fråga och prata om priserna. Jag upplever att det är väldigt många som tar god tid på sig att bestämma sig. Och det är helt okej.

Vad kostar det på konstgalleri?

Efter ett köp hämtar man ofta verket när utställningsperioden är slut.

Vad kostar det då, är det jättedyrt?

– Det är oerhört olika, en teckning kan kosta från 1 000 kronor och sedan upp till ett verk som kan kosta en halv miljon kronor. Det finns hela skalan, säger Pontus Hammarén, som tillägger att priser på en halv miljon är mycket ovanligt.

ANNONS

– Det måste absolut inte kosta en halv miljon.

Monica Göransson berättar att på Rivercity Gallery kan de ha verk mellan 1 500 och 50 000 kronor – på Galleri Cora Hillebrand kan det vara allt från 1 500 kronor och uppåt.

Får man pruta på galleri?

Monica Göransson ställer sig ganska tveksam till att pruta.

– Det är lite märkligt, varför pruta på konst om man inte gör det på Åhléns?

Både Cora Hillebrand och Pontus Hammarén säger att det absolut förekommer att folk försöker få ner priset.

– Det är svårt, men det är klart att man kan försöka, säger Hillebrand.

– Det finns ett pris men det är inte hugget i sten. Man kan väl säga att det finns ett större godtycke i prissättningen av konst än om man säljer skruvar och muttrar. Man kan absolut diskutera priset. En rabatt hos mig kan landa på tio procent, men då ska konstnären vara med på det, säger Hammarén.

”Morgan” av Hans Lannér.
”Morgan” av Hans Lannér. Bild: Nora Lorek

Får man ångra sig?

Huruvida man får ångra ett köp är upp till galleristen – det finns inga krav enligt lag på ångerrätt när man handlar i butik. Pontus Hammarén säger att han skulle ha svårt att avspisa någon som snabbt ångrar sig.

– Jag är förstås redo för ett samtal. Men de flesta känner efter och tänker ganska noga i och med att det är ett större köp.

ANNONS

Hos Monica Göransson får kunden låna verket för att se om det passar hemma, men när köpet har gjorts går det inte att ångra sig.

– Det är konstnärerna som äger verket och om någon har köpt och betalat så har vi redan skickat pengarna till konstnären, men man har möjlighet att få ta hem och prova innan man bestämmer sig.

LÄS MER:Carolina Falkholts snippkonst vid Operan saboterad

LÄS MER:Konstnären Linda Spåman spår GP:s reporter inför Kulturnatta

ANNONS