Så vill politikerna minska oron på biblioteken

Politikerna i kulturnämnden reagerar kraftigt på att en bibliotekarie blivit överfallen inne på Backa bibliotek.
– Detta är ytterst allvarligt, säger Jörgen Fogelklou, SD:s representant i Göteborgs kulturnämnd, som nu vill porta bråkiga människor från biblioteken.

ANNONS
|

Den psykosociala miljön på landets bibliotek har länge varit ett problem, såväl för de anställda som för den stora majoriteten av skötsamma besökare. Kultur- och kommunikationsbranschens fackförbund DIK har i flera år larmat om den negativa utvecklingen på biblioteken med social oro och våldsamma besökare som hotar personalen.

LÄS MER:Hot, våld och knark – bibliotekens vardag i Göteborg

Senast i förra veckan blev en timanställd på biblioteket vid Selma Lagerlöfs torg i Backa slagen i ansiktet och överfallen av flera ungdomar i samband med stängning. Efter den händelsen valde Världslitteraturhuset i Gamlestaden att helt stänga ner ett av sina tre våningsplan då bibliotekariernas säkerhet där inte kunde garanteras.

ANNONS

Nu reagerar Göteborgs kulturpolitiker med bestörtning på det som har skett.

– Detta är ytterst allvarligt. Biblioteken ska vara fredade områden där man ska sköta sig och vara tyst. Att det bråkas och att personalen blir överfallen är ju någonstans en katastrof om jag ska vara helt ärlig, säger Jörgen Fogelklou, SD:s representant i Göteborgs kulturnämnd.

Som sådan är han också en av dem som är ytterst ansvarig för bibliotekspersonalens säkerhet.

– Detta är mitt arbetsgivaransvar så det här måste vi såklart ta tag i.

Varför har ni inte gjort det då?

– Jag varken kan eller vill gå in på det enskilda fallet, men oron på våra bibliotek är såklart en del av den samhällsutveckling vi har sett med eskalerande våld och allt yngre gärningsmän.

Vad tycker du att kulturnämnden bör göra för att trygga arbetsmiljön för Göteborgs bibliotekarier?

– Vi måste lyssna på våra anställda för att höra vad de saknar. För min del tror jag att de behöver bättre backning och stöd för att faktiskt våga lyfta ut människor som stör och bråkar på biblioteken. Och vi måste kunna porta folk som inte sköter sig.

Du vill lägga det ansvaret på bibliotekarierna att ”lyfta ut” folk som stör?

ANNONS

– Nej, det vill jag inte. De kan såklart vara obehagligt.

Fler väktare alltså?

– Jag tror det kan behövas, alla fall som ett steg på vägen. Men jag hoppas såklart att vi inte ska hamna där, säger Jörgen Fogelklou.

Mariya Voyvodova (S), ledamot i kulturnämnden, menar att de måste samarbeta med andra myndigheter.
Mariya Voyvodova (S), ledamot i kulturnämnden, menar att de måste samarbeta med andra myndigheter. Bild: Olof Ohlsson

”Inga enkla svar”

Även kulturnämndens förra ordförande Mariya Voyvodova (S) oroas över utvecklingen och den psykosociala miljön på biblioteken.

– Det finns inga enkla svar på hur man löser de här problemen. Jag tror att det kan behövas både ordningsvakter och trygghetsvärdar, kanske i en tillfällig kombination. Det får nog varje enskilt bibliotek titta på.

Vilket ansvar har ni i kulturnämnden för att folk ska känna sig säkra på biblioteken?

– Vi är ytterst ansvariga för biblioteken i Göteborg och för medarbetarnas arbetsmiljö, men det krävs att vi samverkar med andra skolorna, ungdomsverksamheten, socialtjänsten, fältarbetarna och polisen för att kunna komma tillrätta med den här situationen.

Ann Catrin Fogelgren (L) är ordförande i kulturnämnden och hon håller i stort sett med sina kollegor.

– Det är en självklarhet att våra bibliotek ska vara öppna och trygga för både besökare och anställda.

Hur ska ni nå dit?

– Det är möte i nämnden i dag (måndag) och vi ska se över vilka åtgärder som vi kan vidta. Vi är helt eniga om att det som inträffade i förra veckan inte får hända igen.

ANNONS
Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande i kulturnämnden, menar att överfallet är oacceptabelt.
Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande i kulturnämnden, menar att överfallet är oacceptabelt. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Vad är din lösning?

– Det kan handla om allt ifrån ordningsvakter till själva miljön i biblioteken, vi måste nog titta på flera olika verktyg för att det här inte ska upprepas.

Problemen på biblioteken har funnits i flera år. Vilket ansvar har ni i kulturnämnden för att det ser ut som det gör?

– Det är klart att vi har ett ansvar, men kulturförvaltningen har diskuterat och jobbat med den här frågan under lång tid.

Så tryggheten på biblioteken är mer av ett långsiktigt mål?

– Det är både ett kort- och långsiktigt mål. Att det sker överfall är såklart helt oacceptabelt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS