Författaren Salman Rushdie attackerades och föll ihop under ett föredrag i New York under fredagen.
Författaren Salman Rushdie attackerades och föll ihop under ett föredrag i New York under fredagen. Bild: Joshua Goodman

Salman Rushdie attackerad i New York

Författaren Salman Rushdie knivhöggs flera gånger, bland annat i nacken, i samband med en föreläsning i delstaten New York på fredagen. Rushdie opererades fortfarande under sena kvällen och enligt hans agent Andrew Wylie rör det sig om allvarliga skador. ”Salman kommer troligtvis förlora ett öga”, skriver han till New York Times.

ANNONS
|

Strax efter klockan 17, svensk tid, blev den brittisk-indiske författaren Salman Rushdie attackerad och knivhuggen när han höll ett föredrag på Chautauqua institutionen i västra delen av delstaten New York.

Rushdie flögs till sjukhus där han opererades till sent på kvällen. Enligt Rushdies agent Andrew Wylie rör det sig om allvarliga skador.

"Nyheterna är inte goda”, skrev han i ett mejl till New York Times under natten mot lördag.

"Salman kommer troligtvis förlora ett öga; nerverna i hans arm har kapats och hans lever höggs och skadades”, fortsatte Wylie. Vid tiden vårdades Rushdie i respirator och kunde inte själv lämna en kommentar.

ANNONS

Enligt delstatspolisen i New York träffade huggen i nacken och buken, åtminstone en gång vardera.

Nyhetsbyrån AP, vars reporter befann sig på platsen, rapporterar å sin sida att Rushdie antingen höggs eller slogs mellan 10-15 gånger efter att gärningspersonen tagit sig upp på scenen. Även personen som intervjuade Rushdie attackerades och fick en lättade huvudskada.

Den misstänkte gärningspersonen har identifierats som en 24-årige Hadi Matar, hemmahörande i delstaten New Jersey. Enligt vittnen var han maskerad, och gick till attack i samband med att Rushdie presenterades inför publiken.

– Vi trodde att det kanske var en del av ett jippo för att visa att det fortfarande finns en hel del kontroverser kring den här författaren. Men det blev uppenbart på några få sekunder (att det inte var det), säger ett vittne till AP.

På plats fanns en delstatspolis och en kommunpolis och tillsammans med civila kunde gärningsmannen gripas kort efter dådet. Polisen har ännu inte fastslagit ett motiv, men säger att man jobbar tillsammans med FBI.

– Det är tidigt, vi kommer att utreda motivbilden och ska genomföra husrannsakningar, säger Eugene Staniszewski under presskonferensen på fredagskvällen.

LÄS MER:Bestörtning och oro efter attack på Rushdie

”Aldrig ryggat tillbaka”

Amerikanska Pen, som Rushdie tidigare var ordförande för, har reagerat och nuvarande ordföranden Suzanne Nossel säger i ett uttalande till AP att "Vi kan inte komma på en liknande våldsam attack på en författare på amerikansk mark. Salman Rushdie har i årtionden blivit en måltavla för sina ord men har aldrig ryggat tillbaka.”

ANNONS

Salman Rushdie har sedan slutet av 80-talet haft ett dödshot mot sig på grund av de böcker han har skrivit. Bland annat har Rushdies bok ”Satansverserna” varit bannad i Iran sedan 1988 på grund av att många muslimer uppges anse att den är hädisk.

Det var Irans före detta ledare, Ayatollah Ruhollah Khomeini, som gav ordern om att Salman Rushdie skulle dödas och erbjöd en belöning på tre miljoner dollar till den som lyckas.

Vid tiden avfärdade Rushdie hotet och sa att det inte fanns bevis för att människor var intresserade av belöningen.

Fakta: Salman Rushdie

Född 1947 i Bombay, Indien, i en muslimsk familj.

Uppväxt i Storbritannien, utbildad i Cambridge.

Arbetade med reklam innan han fick sitt litterära genombrott med "Midnattsbarnen" 1980. Boken fick flera litterära utmärkelser, bland annat Bookerpriset. Har skrivit 12 romaner, den senaste, "Quichotte", kom 2019.

Han adlades 2007. (TT)

Fakta: Satansverserna

Salman Rushdies "Satansverserna" brändes och bannlystes i flera länder, däribland i hemlandet Indien.

Den 14 februari 1989 utfärdade Irans andliga ledare, ayatolla Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom.

Ayatollan uttalade orden: "Författaren till Satansverserna, som står i strid med islam, profeten och koranen, och alla andra som är inblandade i utgivningen, döms till döden".

I nio år tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd. (TT)

ANNONS