Sara Aldén firar sin skiva med kungamiddag och släppfest

Jazz-sensationen Sara Aldéns vecka har varit bokad, planerad och klar sedan länge.
– Först ska jag sula i mig en gös mitt emot drottningen och sedan ska jag sjunga på Skeppet, konstaterar hon.

ANNONS
|

Det rullar på fint för Sara Aldén, jazzvokalist från Göteborg men uppvuxen i Sala. Den gamla hemstaden fyller 400 år och hon var inbjuden för att sjunga.

I paketet ingick även en middag tillsammans med kungen och drottningen. Åtta personer runt bordet, gös på menyn.

Vad hade du på dig?

– Bra fråga. Min farmors klänning. Hon älskade drottningen så på det viset fick hon liksom vara med.

I läsande stund är detta redan avklarat och fokus ligger på släppfesten på Skeppet den 17 april. Albumet ”There is no future”, andra delen i en planerad trilogi, hyllas av kritiker och har fäste i såväl Japan som Tyskland.

ANNONS

– Jag har lagt så mycket arbete, tid och pengar på den här musiken för att få den precis som jag vill ha den. Nu är det skördetid på ett sätt som nästan känns vulgärt. Men jag har insett att det bara är att lapa i sig. 100 000 strömningar på Spotify för en jazzplatta är mycket, konstaterar Sara Aldén.

Nu ligger fokus på att fortsätta hjälpa musiken ut till publiken. Sara Aldén säger att hon har samlat kraft under vintern för att ge järnet i vår och sommar.

– För att nå genom bruset måste man ligga på ett på ett sätt som inte är riktigt sunt ur ett egoperspektiv. Man får försöka komma ihåg att det är konsten och musiken det handlar om.

Hela skivan ska spelas på Skeppet

På Skeppet ska hela skivan spelas från start till mål utan mellansnack. Vilket är något av en utmaning för Sala Aldén som dock hoppas och tror att musiken ska stå för sig själv.

– Jag tolkar flera klassiker på skivan men temat är samtiden, klimatet och en bild av ett kvinnoliv som det kan se ut 2024. Det är mörkt. Men nästa skiva blir ljusare. Den ska handla om växtkraft och hylla livet.

ANNONS

LÄS MER:Veckans spellista: Daniela Rathana, Darin, Hästpojken, Molly Sandén, Sara Aldén

LÄS MER:Sara Aldén slåss för kvinnors rätt till en plats på jazzscenen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS