Skådespelaren Anders Janson är död – känd från ”Hem till byn”

Anders Janson, skådespelare känd från tv-klassikern ”Hem till byn” och mångårig medarbetare på Göteborg stadsteater, är död. Det bekräftar familjen för GP. Han blev 83 år.

ANNONS
|

Anders Janson somnade in i stillhet på Östra sjukhuset i Göteborg i söndags den 22 oktober. Det berättar familjen.

– Det var ett lugnt och fint avsked, säger livskamraten Barbro Wikander till GP.

Anders Janson föddes i Västerås och utbildade sig på Scenskolan i Göteborg efter att han gått på Skinnskattebergs folkhögskola och Skara skolscen. Han arbetade tidigt på Teater Narren och Pistolteatern i Stockholm innan han kom till Göteborg och Teater Fem.

1972 anställdes han vid Göteborgs stadsteater efter ett år på Folkteatern. Han medverkade genom åren i ett stort antal uppsättningar på stadsteatern, bland annat Shakespeares ”Kung Lear”, ”Dunkarna” och ”Den heliga Johanna från Slakthusen”.

ANNONS

Anders Janson gästspelade på stadsteatrarna i Helsingborg och Borås, vid Norrbottensteatern, länsteatern i Jönköping och Riksteatern.

Spelade storbonden Berndt i ”Hem till byn”

Anders Janson gjorde också en lång rad roller i olika tv-drama, inte minst i den folkkära långköraren ”Hem till byn” som visades i åtta olika säsonger åren 1971, 1973, 1976, 1990, 1995, 1999, 2002 och 2006 med i stort sett samma skådespelare. Janson spelade storbonden Berndt, som var en symbol för den hårt ekonomiskt pressade lantbrukaren under en tid då landsbygden avfolkades.

Janson medverkade bland annat också som rollfiguren Draken i Peter Birros ”Hammarkullen”, och även i ”Skilda världar”, ”Kommissarie Winter” och ”Vita lögner”. Och inte minst hade han rollen som kriminalteknikern "Teknik-Johan" serien "Polisen i Strömstad”mellan 1982 och 1996.

2009 gjorde han en sista filmroll i ”Beck – stormens öga”.

Anders Janson var i slutet av 1970-talet också verksam som lärare på Scenskolan i Malmö.

Anders Janson blev 83 år.

LÄS MER:Skådespelerskan Kerstin Tidelius är död

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS