Skådespelaren Maggie Smith är död

Skådespelaren Maggie Smith har dött. Den hyllade och prisade skådespelaren är mest känd för sina roller i ”Harry Potter” och ”Downton Abbey”. Hon blev 89 år gammal.

ANNONS
|

Maggie Smith, vars fulla namn var Dame Margaret Natalie Smith, föddes den 28 december 1934 i England. Hon var aktiv som skådespelare i 70 år, och var mest känd för sina roller i de många "Harry Potter"-filmerna och tv-serien "Downton Abbey".

I ”Harry Potter”-serien spelade hon läraren Professor Minerva McGonagall under de tio åren filmerna släpptes. I ”Downton Abbey” porträtterade hon Violet Crawley, en roll som hon bland annat vann tre Emmys för.

”Hon somnade in fridfullt på sjukhus tidigt imorse, fredagen den 27 september”, skriver hennes söner Chris Larkin och Toby Stephens skriver i ett uttalande enligt The Guardian:

ANNONS

”Hon var en väldigt privat person, och var med vänner och familj vid slutet. Hon sörjs av två söner och fem barnbarn som är förtvivlade över förlusten av sin extraordinära mor och farmor”.

Familjen tackar även för stödet de har fått, men ber om att få sörja i fred.

Tvåfaldig Oscarsvinnare

Skådespelaren växte upp i Oxford i England, och började sin karriär som ersättare inom teatern redan som tonåring på 50-talet. Hennes debut på scen skulle dock dröja, enligt BBC, eftersom ”ingen i uppsättningen någonsin blev sjuk”.

Hon var senare även med i filmer, och vann bland annat två Oscars för Miss Jean Brodies bästa år 1970 och California Suite år 1979. Hon var även nominerad fyra gånger, och vann hela åtta Baftas.

År 1990 adlades Dame Maggie Smith av drottning Elizabeth för sina många år inom film-, tv- och teaterbranschen. Sedan hennes dödsfall annonserats har kondoleanserna strömmat in, såväl på sociala medier som i tidningar.

– Hon var en sann legendar för sin generation och kommer tack och lov att leva vidare genom sina många fantastiska framträdanden. Mina kondoleanser till hennes pojkar och övriga familj, säger bland andra Hugh Bonneville, kollega i Downton Abbey, enligt BBC.

ANNONS

Premiärministern: ”Nationalskatt”

Radioprofilen och före detta ledamoten i det brittiska parlamentet, Gyles Brandreth, skriver på plattformen X att beskedet var ”den sorgligaste av nyheter”.

”Maggie Smiths död innebär slutet för en guld-era och ett rätt extraordinärt liv. Hon var verkligen en stor skådespelare, en av de största, och helt enkelt det bästa sällskapet: vis, kvick, retlig, underbar”, skriver Brandreth i sitt inlägg.

Även Storbritanniens nuvarande premiärminister stämmer in i hyllningarna. Också på X skriver han att Maggie Smiths gärningar introducerat folket ”för nya världar”.

”Hon var älskad av så många för hennes stora talang, och blev en nationalskatt vars verk kommer att uppskattas av generationer framöver”, skriver Starmer i inlägget.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS