Skådespelaren Stina Rautelin är död

Skådespelaren Stina Rautelin är död. Det uppger Svenska teatern i Helsingfors på Facebook. Stina Rautelin var kanske mest känd för sina roller i ”Rederiet” och i polisfilmerna om Martin Beck.

ANNONS
|

Svenska teatern i Helsingfors meddelade under fredagen på sin Facebooksida att skådespelaren Stina Rautelin har dött. Hon ska ha avlidit under onsdagen.

”Många, kära minnen har vi av vännen, kollegan och den mångsidiga skådespelaren.”

Stina Rautelin föddes i Helsingfors 1963. Hon gick teaterutbildning i såväl Helsingfors som i New York innan hon 1995 fick en roll i ”Radioskugga” och flyttade till Sverige. Där kom hon att stanna i flera år.

Under perioden 1998-2000 spelade Stina Rautelin fartygskapten Andrea Melin i TV-serien ”Rederiet”. Senare blev hon även känd för rollen som kriminalpolis Lena Klingström i filmerna om kommissarie Martin Beck, spelad av Peter Haber.

ANNONS

De gjorde 15 ”Beck”-filmer tillsammans och Peter Haber sörjer idag sin tidigare kollega och vän.

– Jag är i chock. Det var en kär och nära kollega. En fantastiskt duktig skådespelerska. Jag tycker det en stor förlust, säger Peter Haber till Expressen.

Stina Rautelin blev 59 år

Stina Rautelin medverkade även i filmerna ”Isprinsessan” och ”Predikanten” som bygger på Camilla Läckbergs romaner.

Stina Rautelin gjorde även flera stora roller på Stockholms stadsteater, bland annat i ”Körsbärsträdgården”, ”En månad på landet” och ”Erik XIV”. På Svenska teatern i Helsingfors syntes hon i ”Pippi Långstrump”, ”Anna Karenina”, ”Tre systrar” och ”Trettondagsafton”.

”Svenska Teaterns kollegor och goda vänner deltar i sorgen och saknaden efter den alltid så glada Stina. Tack för allt!”, står det vidare i Facebookinlägget.

Stina Rautelin blev 59 år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS