Skarsgård om Nato: ”Alla skriker döda, döda, döda”

Skådespelaren Stellan Skarsgård riktar kritik mot Nato i en intervju med brittiska The Guardian. ”Alla är så uppspelta över krig”, säger bland annat 73-åringen.

ANNONS

Stellan Skarsgård har för vana att komma med äventyrliga uttalanden. Skarsgård har till exempel ha sagt att han, tillsammans med Colin Firth och Pierce Brosnan bara spelade tre ”bimbos” i filmen ”Mamma Mia”. ”Jag behövde egentligen bara se söt och löjlig ut hela tiden”, menade den svenska skådespelaren.

Nu har Skarsgård porträtterats av The Guardian, med anledning av sin medverkan i ”What remains”, som regisserats av hans fru Megan Everett Skarsgård.

Även i denna intervju går han att kalla rask. 73-åringen drar bland annat lans mot begreppet ”Scandi noir”, som han finner mycket skrattretande. Vid ett tillfälle går Skarsgård också ut i ett längre resonemang om det svenska Nato-medlemskapet. Han säger då följande:

ANNONS

”Egentligen är Sverige ett land med låg kriminalitet och fredsivrare, eller, så såg det åtminstone ut tidigare” och fortsätter:

”Nu är vi medlemmar i Nato, vi har dubblerat vår försvarsbudget, precis som resten av Europa. Alla skriker ’döda, döda döda’. Alla är så uppspelta över krig.”

”Den svenska stadsministern sitter i ett stridsflygplan”

Skarsgård reflekterar också kort över den svenska statsministern Ulf Kristersson, och dennes inställning till krigföring.

”De visar den danska eller den svenska statsministern, och de sitter i stridsflygplan, eller den senaste ubåten, eller hur stolta de är över ett svenskt raketgevär. Innan skämdes vi över vapnen, nu sätter vi en stolthet i det”, avslutar Skarsgård.

I ”What remains: The Confessions of a serial killer” medverkar också Gustaf Skarsgård och den brittiska skådespelaren Andrea Riseborough.

Gustaf Skarsgård spelar här en mentalpatient som plötsligt erkänner sig skyldig till mord, i en historia som har flera paralleller med fallet Thomas Quick. Filmen har premiär på flera streamingtjänster den åttonde juli.

LÄS MER:Recension: ”Dune: part two” i regi av Denis Villeneuve

LÄS MER:Skarsgård "fick utslag och skavsår" av "Dune"

LÄS MER:Diskokulan stuffade ut ur ”Masked singer” i TV4

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsarom veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS