Skräpreglerna du ska ha koll på under festivalsommaren

Det är sommar och snart kommer tiotusentals människor äntra bland annat Slottsskogen i Göteborg för att avnjuta tre dagar folkfest med musik, mat och en och annan öl.
Men till skillnad från tidigare år när morgonpigga personer kunnat bevittna ett mer eller mindre slagfält av skräp så finns det tre nya skräpregler som börjat gälla 2024 som ska minska risken för skräpbonanza i naturen.

ANNONS
|

Från och med 1 januari finns det nya regler kring skräphantering och hur engångsartiklar kan minskas på stora evenemang som exempelvis Way out west i Göteborg. Det här ställer högre krav på såväl besökare som arrangörer och entreprenörer.

– Festivaler och andra stora event där många människor samlas ger ofta upphov till mycket skräp. De nya reglerna visar en tydlig riktning, men arrangörer måste även arbeta aktivt med sin kommunikation till besökare för att få dem att också agera korrekt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

1. Stopp för plastglas

Engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast är helt förbjudna. Det betyder att de plastglas som tidigare använts på festivaler och andra evenemang för att servera dryck inte längre får säljas.

ANNONS

2. Flergångsalternativ för mat och dryck

Konsumenten ska nu kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Lagen gäller för nästan alla serveringar som säljer mat och dryck i engångsmuggar och matlådor, och gäller även på festivaler och andra tillfälliga evenemang där nu matförsäljare måste kunna erbjuda flergångsalternativ.

3. Det måste finnas källsortering

Den som arrangerar en offentlig tillställning utomhus måste ge besökarna möjlighet att sortera sitt förpackningsavfall. Det räcker alltså inte att bara sätta upp papperskorgar utan det ska finnas separata kärl för exempelvis papper, plast, glas och metall.

Naturvårdsverket har listat goda råd och information på deras hemsida och de skriver bland annat att även locken till exempelvis kaffemuggen eller matlådan omfattas av flergångsprincipen.

”Locken ses som att de hör ihop med muggen/lådan – eller omvänt en matlåda eller en mugg kan vara med eller utan lock. Om det finns med ett lock så inkluderas det i definitionen matlåda eller mugg enligt de svenska bestämmelserna i förordningen om engångsprodukter”

LÄS MER:200 personer slöt upp för att plocka skräp i Biskopsgården

LÄS MER:18 nya akter är klara för Way Out West 2024

ANNONS