Natos generalsekreterare, och tidigare statminister i Norge, Jens Stoltenberg poserar inför sin medverkan i Sommar i P1. Han bär blomsterkrans, blå kavaj och ljusblå skjorta.
I Sommar i P1 radar Jens Stoltenberg upp världsledarna han mött på bästa Carl Bildt-manér. Bild: Tom Vantorre

Sommar i P1: Jens Stoltenberg

Det är Natos generalsekreterare och inte Norges tidigare statsminister som sommarpratar den 22 juli. På tioårsdagen av massakern låter Jens Stoltenberg Utöya stå tillbaka till förmån för världspolitiken.

ANNONS
|

Jens Stoltenberg håller ett försvarstal för demokrati. Hur medmänsklighet, men aldrig naivitet, är vägen framåt i kampen mot krig, terrorism och våld. Han talar om kraften i samarbete, samtal och kärlek, men också om de många gruvligheter som skett och fortsätter att ske världen över.

Hans sommarprat sänds den 22 juli, på tioårsdagen sedan massakern på Utöya. Stoltenberg kallar det för den värsta dagen i hans liv. Och så är det förstås. Det är nog svårt för alla människor att värja sig mot att Anders Behring Breivik så skoningslöst kunde döda barn och ungdomar. För Jens Stoltenberg var det också personligt. Attacken riktades även mot honom, hans partikamrater och vänner.

ANNONS

Vem?

Jens Stoltenberg är 62 år. Han är född i Oslo men för tillfället bosatt i Bryssel. Han är sedan 2014 Natos generalsekreterare. Han var tidigare partiledare för det norska socialdemokratiska partiet Arbeiderpartiet och mellan 2000-2001, samt 2005-2013 var han Norges statsminister. Det var alltså han som innehade posten under terrorattacken mot regeringskvarteret och på Utöya 2011.

Ändå är delarna om Utöya nedtonade när den forne statsministern sommarpratar. Minst lika lång tid, om inte längre, ägnar han åt andra världskriget. Han fastnar också i det svensk-norska samförståndet och minnena av vännen Anna Lindh.

Men framförallt är det ett Sommar i P1 som ägnas åt världspolitik. Obama, Medvedev, Merkel, Trump, Hu Jintao. Natos generalsekreterare radar upp världsledarna han mött på bästa Carl Bildt-manér. Han pratar om hur USA och Nato nu lämnar Afghanistan. Hur Kina utmanar våra demokratiska värderingar. Han försöker förklara hur han som ung atombombsmotståndare nu blivit ledare för världens främsta militära allians.

Det är intressant om än lite tillknäppt och tillrättalagt. Och så undrar man varför inte mer tid ägnades åt massakern på Utöya.

Sommarpratare 23/7:

Malin Broman, violinist, konsertmästare

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS