Författaren, komikern, programledaren och skådespelaren Klara Zimmergren sommarpratar för tredje gången.Foto: Henrik Brunnsgård
Författaren, komikern, programledaren och skådespelaren Klara Zimmergren sommarpratar för tredje gången.Foto: Henrik Brunnsgård

Sommar i P1: Klara Zimmergren

Det handlar om skilsmässa, livet som förälder och dem där små stunderna i vardagen som är mindre kul, men alltid där. GP:s recensent blir lite uttråkad.

ANNONS

Det märks direkt att det här är en van radiopratare, en berättare. Hon har gjort det förr, faktiskt två gånger. Att förmedla historier väl, det kan Klara Zimmergren, det vet vi redan. Författare, programledare, skådespelare, hennes olika sätt att berätta har blivit många under karriären.

Hon har en skön rytm, behaglig ton. Pratet bryts av genomtänkta låtar som förstärker det hon säger, som Säkerts “Kommer hända” och Dionne Warwicks “Heartbreaker”.

Vem?

Klara Zimmergren, 53 år. Föddes i Norrköping och bor nu i Göteborg.

Skådespelaren, komikern och programledaren slog igenom med dunder och brak i tv-serien “Mia och Klara” som två år i rad vann Kristallen för bästa humorprogram. I år har hon medverkat i SVT-serien “Dejta” där hon spelat den krisande ex-svägerskan Monica. Under året har hon även haft premiär för den egna humorföreställningen “Allt kommer att bli bra”.

Zimmergren har också skrivit boken “Längtan bor i mina steg”.

Det handlar om skilsmässa, vardagen, hennes och sonens liv som en föreställning i olika akter. Och jag märker att jag tycker att det är lite tråkigt. Jag tror också att det kan vara meningen. Sommarpratet berör livets små och mindre glamorösa bitar, stunderna som man ofta förfinar i sina berättelser, som man skarvar till, enligt henne själv. Men Zimmergren talar om vardagen precis som den är, och ibland är den inte så kul.

ANNONS

Under utbildningen till manusförfattare störde hon sig på att människoöden skulle skrivas fram med hjälp av konflikter och drama. Själv tyckte hon att kan räcka med att folk känner igen sig. Och precis så är sommarpratet uppbyggt. Hon delar med sig av vändpunkter i livet, som förälder och som skild. Jag råkar bara inte vara en av dem som kan relatera till just det. Men det är trots allt fint att vardagens tråkigare stunder, dem vi lever mest i, får ta plats i finrummet.

Sommarpratare 19 juli: Gunilla von Platen, företagsledare, entreprenör.

ANNONS