Spelrecension: ”Marvel’s Spider-Man 2” till Playstation 5

Det är omöjligt att inte må bra av "Spider-Man 2”. Michaela Karlén förklarar hur ett spel kan vara värt nästan 1 000 kronor – och varför du blir en bättre människa på köpet.

ANNONS
|

2018 kom det första ”Marvel’s Spider-Man”-spelet, som handlade om Peter Parker några år in i sin superhjältekarriär. Man introducerade också nya Spindelmannen, den yngre Miles, som tog över i uppföljaren ”Miles Morales”.

I tredje spelet ”Marvel’s Spider-Man 2” delar Peter och Miles på huvudrollen när de måste ta sig an en ny superskurk. Jägaren Kraven är ute efter det ultimata jaktbytet och släpper lös New Yorks infångade eller reformerade skurkar för att ha något att slåss mot. Han kan ha hittat en värdig motståndare i en utomjordisk parasit (i Marveluniversumet ofta känd som Venom) – problemet är bara att den använder människor som värdkroppar. Bland annat Peter Parker.

ANNONS

Spännande nog, men då ska man vara beredd att betala för det också. I Playstations egna butik kostar ”Marvel’s Spider-Man 2” 899 kronor för basspelet, medan Deluxe Edition kostar 999 kronor. Vill man verkligen betala det, när Marvelfilmer och -serier ändå spottas ut på löpande band?

Både Peter och Miles i Spider-Man 2

Den som har spelat de två tidigare spelen kommer att känna igen sig. New York-kartan är sig lik men består inte längre bara av Manhattan – nu kan man även svinga sig genom Queens och Brooklyn. Spelaren kan byta mellan Peter och Miles och får ibland även spela som andra karaktärer.

Utöver huvudhandlingen är sidouppdragen strösslade över kartan – men ibland är det roligt nog att bara ta sig runt i stan.

Det är nämligen det bästa med ”Spider-Man”-spelen. Det finns inget som är så kul (och stundtals vackert) som att svinga sig mellan skyskraporna, springa på fasaderna och göra volter från våghalsiga höjder. Det går halsbrytande fort och kittlar i magen. Slå ihop det med ursnygg action och animering samt en handling som aldrig står still och resultatet är att det aldrig någonsin blir tråkigt. Det händer saker hela tiden – på bästa möjliga sätt.

Det är också överraskande långt! Sony och utvecklaren Insomniac Games hade nog kunna korta handlingen om de velat, men när de tar nära tusen spänn för spelet är de faktiskt skyldiga köparna att fläska på.

ANNONS

”Spider-Man 2” endast till Playstation 5

För priset är saftigt. Dessutom är spelet exklusivt för Playstation 5, en konsol som kostar 6 000 kronor och uppåt. Men det är ta mig sjutton värt det ändå. Jag blir så himla glad av det här spelet. Marvelfilmerna slutade vara kul för tio år sedan, men nu jämför min partner mig med en sexåring som har fått sin första Spindelmannen-leksak när jag försöker göra akrobatiska stunts i vardagsrummet.

Känslomässigt är det ett toppbetyg, men när euforin lägger sig är det inte riktigt ett spel som går till historieböckerna. ”Marvel’s Spider-Man 2” behöver utmana genren, vara mognare eller ta sig an större frågor än det gör nu för en 5:a – kanske är det precis det vi kommer få när samma utvecklare planerar ett spel med den tjurige Wolverine från X-Men.

Samtidigt tror jag att Spindelmännens optimism och snällhet inspirerar mig till att bli en bättre människa.

Peter och Miles är nämligen den totala motsatsen till toxisk maskulinitet. De är genomsnälla helyllekillar som gillar naturvetenskap och teknik. De drar töntiga ordvitsar. De glömmer visserligen träffar med flickvänner och mammor men bara för att de måste rädda stan. De svarar fortfarande när de ringer – även om de slåss mot tio fiender samtidigt.

ANNONS

Så om era tonårssöner, eller andra barn för den delen, önskar sig ett tv-spel – blunda, titta inte på prislappen och köp det här.

LÄS MER:Recension: ”Spider-man: across the spider-verse” i regi av Joaquim dos Santos

LÄS MER:Spindelmannen svingar sig till biotoppen i USA

LÄS MER:Fortsatt fiasko för "The Flash"

LÄS MER:Recension: ”Legend of Zelda: Tears of the kingdom”

ANNONS