SR lägger ner ”Odla med P1”

”Odla med P1” ska läggas ned. Skälet är att Sveriges Radio måste göra besparingar på runt 250 miljoner det kommande året, menar programansvarige Nina Glans.
– Man känner sig hjälplös, säger radioprofilen och odlingsexperten Maj-Lis Pettersson som var med och skapade programmet.

ANNONS
|

”Odla med P1” har funnits i nitton år, men når nu vägs ände. Trädgårdsprogrammet kommer i vår att tas bort, något som Uppsala nya tidning var först med att rapportera. I stället ska Sveriges Radio prioritera podcasten ”Trädgården med Pernilla och John”, som görs av Pernilla Månsson Colt och trädgårdsmästaren John Taylor.

– Det vore som att gå tillbaka till ruta ett, menar odlingsexperten Maj-Lis Pettersson när GP når henne. Pettersson har medverkat i ”Odla med P1” under nästan två decennier.

– Månsson Colt och John Taylor ska sitta och småsnacka om ditten och datten. Det blir precis som för tjugo år sedan, innan vårt program fanns, när gubbarna Schenkmanis och Samuelsson satt och pratade lite löst om trädgården. Trädgårdsfolket var vansinniga då. Varför kan man inte ta ämnet på allvar?

ANNONS

Pettersson fortsätter:

– Det är ärligt talat på en nivå som trädgårdsintresserade redan tycker ligger på noll.

Frågorna strömmar in till ”Odla med P1”

”Odla med P1” leds av Gustaf Klarin, och gästas varje vecka av en rad experter. Maj-Lis Pettersson kan exempelvis prata om hur man tar bort potatismögel på tomat, eller ge råd om ovälkomna svampinvasioner. Programmet sänds under den svenska odlingssäsongen.

– Man känner sig hjälplös, menar Pettersson.

– Våra lyssnare är seriösa. De älskar att jobba i trädgården. De uppdaterar sig. Jag får så himla mycket frågor varje månad. Jag hinner svara på tre av kanske 200 stycken.

Pettersson menar också att Sveriges Radio har varit märkligt förtegna med sitt beslut.

–De tystar ner det hela, ingen har nämnt någonting om planerna för allmänheten, för de vet att folk kommer bli upprörda.

Vad har ni fått för skäl till att programmet läggs ner?

– Om vi visste det! Alla vi har pratat med säger ”Det är inte klokt, det här programmet är det bästa som har gjorts på tjugo år!” Vad fasiken ska man då ta bort det för?

Kan du förstå att P1 behöver göra besparingar, och då måste tar bort ett program, trots att det är älskat?

ANNONS

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Det finns så många olika program på Sveriges Radio att välja mellan.

Nina Glans: ”Jag tycker inte att Maj-Lis Pettersson har rätt”

Nina Glans är programansvarig på P1. Hon säger följande om beslutet att lägga ner ”Odla med P1”:

– Sveriges Radio måste spara på ganska stora belopp under det kommande året, 250 miljoner. Det kommer förändra programverksamheten på olika sätt.

Varför väljer man att ta bort just ”Odla med P1”?

– Vi gör alltid förändringar. Ibland lägger vi ner program, ibland startar vi nya. ”Odla” går inte hela året, utan på våren och sommaren. Nu gör vi det här valet för att vi måste spara pengar, och effektivisera arbetet. Vi har inte möjlighet att ha två trädgårdstitlar, och då föll valet på att ta bort ”Odla”.

Maj-Lis Pettersson menar att beslutet är oseriöst – att byta ut en rad experter mot en trädgårdsmästare och Pernilla Månsson Colt.

– Jag tycker inte att hon har rätt. Gustaf Klarin och andra journalister kommer också att fortsätta rapportera om den biologiska mångfalden på vetenskapsradion. Men just Maj-Lis kommer inte att höras längre. Sen, hon är inte helt purung. Ibland byter vi ut experter. Vi vill att många röster ska höras i Sveriges Radios program.

ANNONS

Att P1 skulle försöka tysta ner programmets nedläggning är inte korrekt, menar Nina Glans.

– Det är helt taget ur luften. Sen är det självklart många lyssnare som känner att detta är tråkigt. Alla program hos oss har en kärleksfull publik.

Vad planerar ni att lägga ner för program framöver i P1?

– Det kommer fler besked framöver. Vi har principen att vi ska bli klara under våren, men det mesta innehållet i P1 kommer att vara kvar. Men jag vill verkligen säga: Det handlar inte om en revolution, eller en total förändring för kanalen.

LÄS MER:Här planterar den brittiska tv-stjärnan en magnolia i Botaniska

LÄS MER:Här är tio byggen som kommer att förändra Göteborg

LÄS MER:Fler skulpturer av Evert Taube än av historiska kvinnor

LÄS MER:Experternas bästa svampställen runt Göteborg

LÄS MER:Vart har min stad tagit vägen?

LÄS MER:Varför är vi inte bättre på att bygga stad?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS