Star Wars-skådespelaren James Earl Jones är död

Skådespelaren James Earl Jones, framför allt känd för att ha varit rösten bakom "Star Wars"-superskurken Darth Vader, är död. Det rapporterar Deadline.
James Earl Jones blev 93 år gammal.

ANNONS
|

Flerfaldigt prisbelönta skådespelaren James Earl Jones, som gjort allt från tv och film till teater, har gått bort vid 93 års ålder. Enligt Deadline dog han i sitt hem i Duchess County, New York, på måndagsmorgonen lokal tid.

James Earl Jones föddes 1931 i Arkabutla, Mississippi och hans karriär tog fart på riktigt när han medverkade i Stanley Kubricks ”Dr. Strangelove" år 1964.

Mest känd skulle han komma att bli för att ha varit rösten bakom en av filmhistoriens mest ikoniska skurkar, Darth Vader i den första ”Star Wars”-trilogin, och även för sina gästspel i efterföljande produktioner. Därtill gjorde han bland annat rösten till Mufasa i den kanske lika ikoniska, animerade filmen ”Lejonkungen”.

ANNONS

Stammade som liten

Trots att han främst kommer bli ihågkommen för sina insatser som röstskådespelare präglades hans barndom av svåra stamningar.

I en intervju med Daily Mail från 2010 berättar han att han nära var stum under barndomen, och pratade bara med ”de som inte brydde sig om att bli generade av mina stamningar”.

– Att stamma är smärtsamt. I söndagsskolan försökte jag läsa mina läxor och barnen bakom mig föll till golvet av skratt, sade James Earl Jones i intervjun.

Mark Hamill: ”Pappa”

Med sin långa karriär och sina många, framgångsrika roller kammade han även hem skådespelarvärldens motsvarighet till en ”Grand slam” – en EGOT – då han vunnit såväl en Emmy, Grammy, Oscar och Tony.

I ett inlägg på Instagram skriver Mark Hamill, som spelade hjälten Luke i ”Star Wars”-filmerna, att James Earl Jones hör till de stora skådespelarna i historien.

"En av de bästa skådespelarna i världen, vars bidrag till ”Star Wars” var gränslöst. Han kommer att bli enormt saknad. RIP, pappa”, skriver Hamill i sitt inlägg.

Totalt medverkade James Earl Jones i nästan 200 film- och tv-produktioner under hans 60 år långa karriär, samt över 20 Broadway-uppsättningar.

LÄS MER:Svenska speljätten rodde nya "Star wars" i hamn

LÄS MER:Prinsessan Leias guldbikini såld

ANNONS