Storbråk om ny Märta Tikkanen-biografi

Ett infekterat bråk har utbrutit kring Johanna Holmströms kommande biografi ”Borde hålla käft – en bok om Märta Tikkanen.” Detta sedan bokens huvudperson stoppat den första utgåvan.

ANNONS
|

Den prisade finlandssvenska författaren Johanna Holmström, bosatt i Helsingfors, är känd för romaner som ”Själarnas ö” (2017) och ”Asfaltsänglar” (2013). I höst är hon aktuell med biografin ”Borde hålla käft – en bok om Märta Tikkanen”, tänkt att ges ut i mitten av oktober.

LÄS MER:När litteraturen blev förtal

Men nu har den första versionen av biografin stoppats strax innan tryckningen, något Hufvudstadsbladet var först med att rapportera om.

Biografin stoppades

Det är Märta Tikkanen som själv stoppat biografin, då hon velat ändra delar av framställningen och anonymisera flera namngivna personer.

– Jag vill inte bryta löften som jag gett till döda personer, säger Märta Tikkanen till Hufvudstadsbladet.

ANNONS

LÄS MER:Svensk författare anklagas för misshandel i bok – nu stoppas publiceringen

Holmström intervjuar i biografin Märta Tikkanen och varvar hennes berättelse med närläsning av hennes verk. En brevväxling mellan Märta Tikkanen och hennes författarvänner Åsa Moberg och Birgitta Stenberg ligger också till grund för boken. Fram träder där en bild av en stilmedveten författare, tillika en engagerad människorättsaktivist. Men boken är ingen renodlad hyllning, utan söker fler nyanser hos en av vår tids största finlandssvenska berättare.

En annan sida av Märta

På Förlagets hemsida står att läsa: ”Det finns också en annan sida av Märta. En som svär och surar, som längtar efter bekräftelse för sina verk och som ser konspirationer riktade mot sig i det inhemska kulturlivet. Och en som lever livet, också efter det stormiga äktenskapet med Henrik Tikkanen. För vad är en kvinnlig författarikon om inte mänsklig?”

Johanna Holmström är missnöjd med den nya version av boken som nu föreligger. En version hon tycker censurerats och ändrats till en betydligt sämre variant av originalet. I Hufvudstadsblandet liknar hon det hon råkat ut för vid censur. Hon har, inte minst av ekonomiska skäl, känt sig ”utpressad” att kompromissa, kring det 400 sidor långa manuset.

LÄS MER:Känd svensk författare åtalas för misshandel

Märta Tikkanen och hennes dotter Susanna Ginman, chef för Hufvudstadsbladets ledaravdelning, är av en helt annan uppfattning, enligt tidningen. Märta Tikkanen hävdar att hon redan från början utlovats att få sista ordet om biografin, med möjligheter att komma med synpunkter. De synpunkter de haft har dock bemötts med tystnad och korta tidsfrister, anser de.

ANNONS

Grälet liknas vid ”en härdsmälta”

Grälet mellan de båda parterna plus förläggaren liknas i Hufvudstadsbladet nu vid ”en härdsmälta”.

LÄS MER:Recension: "Måste försöka skri-" – Märta Tikkanen

Omständigheterna försvåras dessutom av att det inte mer tydligt reglerats vem som har sista ordet när det gäller manuset.

Johanna Holmström är missnöjd med den omskrivna biografin.

– Inte är den min version, och den behandlades helt oskäligt mot slutet. Men det är ändå en väldigt rik bok, säger hon till Hufvudstadsbladet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS