Svensk man död under tv-inspelning i Norge

En svensk har dött i ett akut sjukdomsfall under inspelningen av en tv-serie i Norge. Vad som kommer hända med resten av inspelningen är ännu oklart.
– Just nu är fokus på att ta hand om anhöriga, deltagare och medarbetare, säger TV4:s kommunikationsdirektör Karin Nyman.

ANNONS

Under onsdagseftermiddagen drabbades en man i 50-årsåldern, som deltog i inspelningen av TV4:s kommande reality-serie ”Berget”, av ett akut sjukdomsfall. Hjärt- och lungräddning inleddes på plats men mannens liv gick inte att rädda, rapporterar NRK.

Både norsk polis och TV4:s kommunikationsdirektör Karin Nyman bekräftar dödsfallet.

– Det är en person som avled under inspelningen efter vad som verkar vara ett plötsligt sjukdomsfall, säger Karin Nyman.

– Det är naturligtvis fruktansvärt för alla inblandade och framförallt går våra tankar till de anhöriga.

Just nu är två kristeam på plats för att bistå de berörda berättar hon.

– Vi har fokus på att göra rätt saker nu. Så småningom kommer vi att kunna komma med mer information, men vi är inte riktigt där nu.

ANNONS

Inspelningens framtid oklar

I tv-serien ”Berget” skulle 15 okända svenskar bestiga berget Stetind i Narviks kommun. Programledare är artisten Petter, som kommenterat beskedet på Instagram:

"Jag är chockad! Det här känns overkligt, så sorgligt. Mina tankar går ut till dom anhöriga", skriver Petter.

Norsk polis har granskat videomaterialet

Den norska polisen har inlett en brottsutredning kring dödsfallet, men i nuläget finns det inget som tyder på att ett brott har begåtts.

– Det är standardprocedur att undersöka saken om dödsorsaken är oklar. Vi har fått vissa svar, och just nu har vi ingen grund att tro att något straffbart har skett, säger polisadvokaten Erik Magnus Blomli vid Nordlands polisdistrikt.

Den norska polisen har tagit vittnesmål från både andra deltagare och produktionsteamet som var på plats vid dödsfallet, samt granskat det inspelade videomaterialet.

– Vi kommer att få fler svar när obduktionen har genomförts. Det kommer troligtvis att ske nästa vecka, säger Erik Magnus Blomli.

Under gårdagen satte Narviks kommun in ett psykosocialt stödteam som träffade produktionen. Iris Bartholsen, beredskapsansvarig på kommunen, kan inte berätta hur stort behovet har varit eller vad de har kunnat hjälpa inspelningen med men förklarar att de har en pågående dialog med ansvariga från produktionen.

– Och vi bistår alla som har behov, säger Iris Bartholsen.

ANNONS

Vad som nu händer med inspelningen är ännu oklart. Enligt TV4 kommer frågor om inspelningen besvaras i ett senare skede.

– Just nu är fokus på att ta hand om anhöriga, deltagare och medarbetare. Alla andra frågor får komma senare, säger Karin Nyman.

Genomfördes någon typ av hälsoundersökningar innan inspelningen?

– Det klart att det finns rutiner, men just nu så fokuserar vi på att ta hand om alla inblandade.

Australiensiska ”The summit” förlaga

Premissen för ”Berget” är att de 14 deltagarna ska bestiga bergstoppen genom att samarbeta. Varje deltagare har med sig en del av prissumman i sin ryggsäck – och om en deltagare väljer att hoppa av minskar prissumman.

Programmet har australiensiska ”The summit” som förlaga, vilket sändes för första gången i maj 2023. Även en nyzeeländsk version har sänts, och en brittisk ska vara på väg.

När TV4 presenterade programmet tidigare i år beskrevs det som ett äventyr ”där [deltagarna] utsätts för både fysiska och psykiska utmaningar”.

Det norska berget Stetind är 1 392 m högt och utsågs 2002 till Norges nationalfjäll i en omröstning arrangerad av NRK.

LÄS MER:Boxer slutar med marksänd betal-tv

LÄS MER:Bianca kan ta revansch på Benjamin på Kristallen

ANNONS