Taubedagen är slutsåld – men så kan du fira skalden ändå

På tisdag firas Taubedagen på Konserthuset i Göteborg. Evenemanget är slutsålt sedan länge men du kan hylla skalden på ditt eget sätt.
– Det viktiga är att fånga morgonen, säger Taubekännaren Martin Nyström.

ANNONS
|

På tisdag fyller Evert Taube 134 år. Om han fortfarande hade levt vill säga. Men nationalskalden avled 1973, då 85 år gammal, och sedan förra året firas Taubedagen i samband med hans födelsedag 12 mars.

Då hölls det uppåt tre timmar långa evenemanget på Skeppet i den gamla Sjömanskyrkan i Majorna. I år flyttar man dock in i Stenhammarsalen på Konserthuset och är där tänkt som ett årligen återkommande evenemang tillsammans med delar av Göteborgs Symfoniker.

Trots att man har tightat upp konserten till två timmar utlovar Martin Nyström, Taubedagens ciceron och grundare, en fullspäckad Taubedag där Benny Andersson, sångerskan Myrra Malmberg och dirigenten och arrangören Peter Nordahl går i täten för firandet.

ANNONS

– Vi har även Göteborgs Flickkör med 20 tjejer under ledning av Birgitta Mannerström-Molin, 15 musiker från bland annat Symfonikerna, akademiledamoten Ellen Mattson och Simon Ljungman från Augustifamiljen ... det kommer att bli väldigt fint, säger Martin Nyström.

Biljetterna till årets Taubedag som även bjuder på ett par uruppföranden tog slut strax efter att de släpptes, men Martin Nyström menar att man kan fira Evert Taube ändå. Lite för sig själv eller tillsammans med sina nära och kära.

Hur gör man då?

– Gå upp med solen i gryningen. Det är en symbolisk tid. Duka upp för en Taube-otta med frukost. Spela och sjung “Calle Schewens vals”.

Är det allt?

– Nej! Uppsök sedan en plats där du kan se horisonten, Evert Taube såg långt tack vare sin uppväxt på Vinga och förband Sverige med världen. Bli en horisontmänniska.

Vad gör jag sedan?

– Spana efter vårtecken.

Med vårtecken avser Martin Nyström inte seglarskor eller tomma ölburkar utan först och främst strandskatan, vars ankomst är kopplad till just Evert Taubes födelsedatum 12 mars.

Och hur avslutar man sin Taubedag?

– Sjung “Fritiof och Carmencita” för full hals. Och dansa tango.

Ok ... och det fanns inga biljetter kvar till Taubedagen?

ANNONS

– (skratt) Nej, inte i år. Men nästa år kommer vi att köra både i Konserthuset och Stenhammarsalen. Då kan vi ta emot fler besökare.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Evert Taube lika stor som semlan – får en egen dag

LÄS MER:Taubedagen sålde slut på en minut

LÄS MER:Gör inte Taubevänner besvikna igen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS